Shoplinks.Asia

Tuesday, April 7, 2015

Tips berbento untuk anak-anak

okay.....
nie terlebih rajin namanya
plus..ada masa...so layan la berblog ni

saja jer nak share ngan kengkawan..
mana la tau, leh kasi idea & tips sikit yg membantu

bento or bekalan untuk anak2 ke sekolah ni..sebenarnya mudah jer
pucuk pangkalnya...rajin & kena plan

mcm Mummy Ayu...nak kata rajin tu..takde la sangat
tapi..boleh la...
since Ian darjah 1 lagi....memang Mummy Ayu siapkan bekal for Ian
tambah lagi tahun ni..dua2 pun dah sekolah
lagi bersemangat la
walaupun..menu yg simple2 jer..

Mummy Ayu...as u all know, 
I am a working mummy
hari2 travel..ulang alik Seremban-KL-Seremban
and..so far..takat hari ni..
tak pernah lagi miss buat bento for Ian & Iris....alhamdulillah
and....harap dpt la diteruskan
tapi menu bento Mummy Ayu takde la rumit2 sgt..
and deco pun..yg simple2 jer..

pertama sekali....rasa nya yg paling penting..
kena plan
plan menu apa nak buat?
antara menu fav kids....
kalau menu yg heavy sikit...
~ nasi gureng
~ mee/ meehoon guyeng
~spagethi

boleh plan weekly...
leh beli bahan2 utk seminggu terus
or...plan daily..
base on apa yg ada kat rumah
or leh jer top up, kalau ada yg terkurang tu..

mcm Mummy Ayu...
mula2 dulu..plan weekly gak
tapi..lama2 ni...dah jadi daily jer..
balik keja..dah start pikir..esok nak masak apa..
and..balik tu..singgah beli kalau ada yg terkurang

kalau menu yg simple & senang disediakan...
~ sausage
~ telur hancur
~ nugget
~ sandwich
~ roti + nutella/ jam
~ slice cheese

and..kalau nak menu berat sikit.....
~ nasi goreng (nasi goreng cina, nasi goreng ikan bilis, nasi goreng ayam)
~ mee goreng
~ mee hoon goreng
~ keaw tiaw
~ nasi lemak
~ nasi impit + kuah kacang/ rendang/ kuah lodeh


bento ni.....small-small portion jer
tapi banyak jenis
so..bila kids tengok...menariks
and..byk choices


lagi satu..yg penting...
pada pandangan Mummy Ayu......
comel & cute!
mcm Mummy Ayu...beli bekas2 yg comei2...& cute..
mcm bekas2 ni..kebanyakannya Mummy Ayu beli kat Daiso
Rm 5 jer.but now dah RM 5.30 la (after GST)

utk kasi lagi lagi menariks (konon2)
Mummy Ayu tambah la deco2 sikit..
nie pun Mummy Ayu beli kat daiso
beli sikit2..lama2 jadi banyak gak
yg cucuk2 tu..ada katun2 & corak2..

pas tu......
bila dah plan menu
kita siapkan mise en place...
malam sebelum tu..
Mise en place is a French phrase which means putting in place", as in set up. 
It is used in professional kitchens to refer to organizing and arranging the ingredients 
e.g., cuts of meatrelishes, sauces,par-cooked items, spices,
 freshly chopped vegetables, and other components) 
that a cook will require for the menu items
that are expected to be prepared during a shift.
The practice is also effective in home kitchens.
contohnya.....esok tu nak masak nasi goreng
siap2 masak nasi...malam tu
potong2 bahan2 utk nak masukkan dlm nasi goreng
contoh: carrot, ayam, 
cili....siap2 blend

so...esok pagi...semua leh terus masak jer

kalau nak buat sandwich..
siap2 buat malam sebelum tu..pun boleh
esok pagi..just potong & masukkan dlm bekal

kalau nak goreng nugget
malam sebelum tu..defrost kan nugget tu...kat dlm chiller
so esok pagi bangun, nugget tu dah lembut
so takde la lama sangat nak masak tu

tu yg pentingnya..menu planner!!

selain dr makanan berat..
Mummy Ayu masukkan buah2 gak dlm bekal Ian & Iris
ex: grapes, apples, orange, pear, watermelon
tukar2 la...kasi diaorang tak boring

and....satu lagi yg Mummy Ayu masukkan jugak...
jajan
takde la banyak sgt ..... small portion
ex: marshmallow, jelly, waffer, raisin

and..satu lagi
Mummy Ayu bekalkan air manis kat diaorang
dalam bag bento tu
ex: vitagen, air milo kotak, dutchlady
air putih tu memang wajib
daripada diaorang beli kat kantin...
better Mummy Ayu beli banyak2...kasi diaorang bawak

tau2 jer la kat kantin tu..
air vitagen 1 pun RM 1
kat luar..kita beli RM 4 lebih...dpt 5
jimat la jugak sikit

jajan pun mcm tu...
semua dah ada dlm bag bento diaorang
tak yah nak gie beli lagi

bila Mummy Ayu tanya Ian
~ ada tak kawan dia yg lain bawa bekal?
Ian kata..ada, tapi tak ramai
mcm ada sorang kawan dia...mak dia buat bekal, tapi dia tak nak bawa
so..Mummy Ayu tanya la...Ian suka tak Mummy buatkan bekal hari2 utk Ian?
Ian kata...dia lagi suka
sbb senang....tak yah nak beratur & berebut gie beli makanan kat kantin
emmm...ok..bagus!!

tapi...yg Iris..lain plak
Iris nie kan pemakan & sedikit cerewet orangnya
kalau  Mummy Ayu bekalkan nugget, sausage, telur...
dia laju jer.....abis & licin
tapi .... kalau Mummy Ayu bekalkan nasi guyeng, mee ker
kadang2 abis..kadang2 tak..tgk mood dia la
kalau tak abis tu.....dia gi belanja kat kantin
bukan beli apa pun..beli sausage
takkan la Mummy Ayu nak bekalkan sausage hari2..
dia nak makan..apa yg dia suka jer

tu yg kalau Mummy Ayu masak nasi goreng...
kadang2 Mummy Ayu letak gak sausage or nugget..at the side
sbb nie la...

and...rasanya Iris masih baru kat sekolah
so dia excited nak belanja 
mcm Ian...dah darjah 3....so dia tak heran dah bab belanja ni
kan??

ok..panjangnya entry kali ni...
harap2 dpt la kasi idea kat kengkawan..pasal berbento nie

1 comment:

diana kushairi said...

Rajinnya mummy ayu :)

Salam jumaat

©Copyright Reserved to Life Is Beautiful l Designed by DayangDeno