Hanya Itu Pintaku ~ Farisya Natasha

lama giler tak review novel
last..Mr Grey, bulan 5 tahun lepas
setahun lebih tu
wah..lama lama

bukan tak baca...baca
cuma tak review kat sini

but kali ni... terpanggil plak
nak share sbb tau pasal novel ni pun dr blog jugaks
so...jom jom!!!

Hanya Itu Pinta ku
karya Farisya Natasha
tak ingat baca kat blog mana
but jalan cerita dia menariks
plus.... ada jumpa kat insta, one chinese girl baca novel ni 
and cakap best!
wow....menariks
so..balik raya ari tu...singgah bookstore and beli

punya la lama peras...
nak raya haji
baru baca and it took only 1 day
to finish it

sbb tak sabar nak tau ending
plus novel ni tak tebal sangat
plus tak busy
so...boleh la layan

blurb ~
Tiga tahun dia menunggu. 
Tiga tahun dia merindu. 
Saat melihat lelaki itu bersama perempuan lain, 
rupa-rupanya ini yang dia terima setelah kesetiaannya dipertaruhkan selama ini. 
Dia terlalu percaya. Dia yang terlalu setia, namun semuanya musnah dalam sekelip mata.

“Dia tak ingat apa-apa yang melibatkan kau. 
Dia dah lupa janji-janji yang dia dah berikan pada kau dulu.” 
- Benjamin

“Apa, kepala dia dah terhantuk ke sampai dia lupa apa yang dia dah janjikan dulu?” 
Aulia

“Exactly! He lost his memory for an entire ten years before the accident. 
Sebelum dia jatuh dari Lion Rock. Unfortunately, that includes you.
 There’s no you in his memory. You do not exist anymore.” 
- Benjamin

Aulia pasrah. Bukan dia tidak berusaha untuk memulihkan ingatan Eiman kembali, 
tetapi Eiman yang menolak. Aulia harus akur bahawa 
jodohnya tidak bersama dengan Eiman tetapi 
sebaliknya dengan abang kepada Eiman, iaitu Benjamin.

“Kau dah bersedia nak lupakan Eiman?” 
Benjamin

“Saya dah tak ada dalam hidup dia, 
jadi dah tiba masanya untuk saya lupakan dia.” - 
Aulia

“Aku takkan paksa kau untuk cintakan aku sebagaimana aku cintakan kau... 
Tapi kalau hati kau masih nakkan Eiman, 
let me know. Jangan bagi aku harapan palsu.” 
Benjamin

Meskipun perhubungan Aulia dengan Benjamin agak singkat, 
cinta yang disulam bersama Benjamin akhirnya terpatri dengan ikatan pertunangan. 
Sungguh, Aulia tersangat bahagia apabila bersama Benjamin. 
Namun, segalanya tidak mudah yang disangka apabila 
Eiman kembali menagih cinta daripada Aulia 
dan telah mula mengingati siapa Aulia dalam hidupnya dulu.

“Lia... I dah mula ingat sikit-sikit kenangan kita berdua, Lia. 
Bila I ingat kenangan kita, tiba-tiba perasaan tu ada untuk you. 
I akan tunaikan janji I pada you dulu, Lia. I promise you.” 
Eiman

Bagi Benjamin, walaupun hanya Aulia cinta hatinya, 
namun dia harus mengundurkan dari untuk memberi peluang kepada adiknya, Eiman. 
Kisah cinta mereka terlalu konflik. Siapakah yang akan menjadi pilihan Aulia? 
Benjamin, tunangannya atau Eiman, cinta hatinya empat tahun dulu?

emmm....suspen & menarik kan?
baru baca blurb

jalan cerita yg lain dr  yg lain
susunan ayat pun best..teratur
ye la..ni 1st karya Farisya Natasha yg Mummy Ayu baca..kalau tak silap
and..best!!

Aulia ~ heroin dlm novel ni
dia ni dj radio plus
 pengacara rancangan promote restoran makanan yg best
so...dr situ la dia kenal Eiman..
owner cum chef kat Brews & Bites Cafe
dia kenal & kira jatuh cinta pandang pertama gitu
masa interview cafe Eiman tu

since that...diaorang kawan & couple

Eiman ada abang..Edlan Benjamin
but abang dia kasar sikit...berbanding Eiman
and...Aulia tak berkenan sungguh la

diaorang dua beradik ni mix 
so...memang good looking la 
and...parents diaorang ada Brews & Bites Cafe kat Aukland jugak
so....disebabkan bapak diaorang tak sihat
dua2 kena balik Auckland
utk melawat bapak diaorang & tolong2 skt kat cafe sana plak

Eiman janji...3 bulan jerand..dia akan balik
utk masuk meminang Aulia

Aulia pun..dgn berat hati..kena lepaskan jugak
but...
bukan 3 bulan..

3 tahun jadinya
and..tetiba...diaorang makin jauh...makin asing

Aulia....still setia..
but...sorang2 jer la
sbb no news...no call..no whatsapp
nothing!!

so..nak jadi cerita
team Aulia..ke Auckland..
nak buat rancangan perkenalkan restoran halal di luar negara
so..of coz la rest Eiman tu pun terpilih

so...Aulia pegi utk kerja
siap amik cuti utk jejak Eiman ni

sekali ..nampka Eiman ngan perempuan lain..Adelyn
bukan main mesra

hancur hati you all
3 tahun dok tunggu rupanya
hampeh

but..Benjamin explain
Eiman jatuh..masa climbing
and Eiman disahkan mengalami Retrograde Amnesia.
Retrogade Amnesia means a loss of memory-access to events that occurred, or information that was learned, before an injury or the onset of a disease.

so...Eiman hilang memori dia..utk tempoh 10 tahun yg terbaru
termasuklah..part dia kenal & bercinta ngan Aulia
which is..baru 3 tahun
even...dia kata abang dia..Benjamin tu
nampak tua..adik dia pu ingat sekolah lagi
walhal..dah masuk U bagai

kesian jugak la
so..masa Aulia dtg tu.. Eiman baru nak sembuh
and baru nak happy balik

but..Aulia no more in his memory
cedih...

time ni Benjamin banyak tolong Aulia
kasi moral support
temankan Aulia..jalan2

and..rupa2nya..
Benji ni..dah pernah nampak Aulia sebelum tu
and..dia ada crush ngan Aulia
5 tahun
wow!!
but adik dia yg dapat Aulia

Aulia pun tak sangka Benji pernah nampak dia
and ada hati pd dia

and..masa2 ni la Aulia nampak sisi lain Benji
lembut, caring...bukan kasar mcm yg dia kenal

and..tanpa disangka
dia mula terima Benji and lepaskan perasaan dia pd Eiman tu
sbb dia cuma utk ingatkan Eiman but Eima pun tak nak bekerjasama

but..bila Eiman nampak Aulia & Benji
dia tak boleh terima plak
sibuk jer

jealous & time tu..dia cuba ingatkan Aulia tu
baru nak terhegeh2..

geram ngan Eiman time tu

endingnya.....
Eiman mula ingat Aulia
but dah terlambat... sbb Aulia dah bertunang ngan Benji
yeah!!!

belum abis lagi yer..
Eiman still menagih cinta Aulia

so...Aulia....pilih siapa agak2???
emmm..nak tau..kena la baca 

novel yg ringan 
jalan cerita yg simple, best
menarik kita nak baca
sbb nak tau..kenapa, mcm mana pas tu..
best best!!!


mummy_ayu

I am Mummy Ayu and obviously I am a mummy of two kids, Ian and Iris. This blog is like my diary. Its contain my life story, my kids, my passions,my hobbies, my friends, my cooks and many more.

2 comments:

Jemputla komen di sini...