Apa..........ingat sampah ker?

as salam..
salam di pagi jumaat...
pagi nie sekali lagi kita dikejutkan
dengan kes yg tidak asing lagi di negara kita
kes buang bayi
tapi sekarang nie trend dah semakin menjadi2..
mana tak nya..
pagi nie dgr radio berita nie
"buang bayi masih hidup di dalam tong sampah"
semalam..
"campak bayi masih hidup dari tingkat 5"
apa....diaorng ingat baby tu sampah ker?
tak de nyawa?
tak berharga?
cuba campak diaorang dr tingkat 5 tu,
tengok apa jadi?
sakit tak..kalu hidup lagi..
and cuba letak diaorang dalam tong sampah
apa perasaan diaorang
~~~
geram sangat la
masyaallah...
kami yg dah berkahwin nie
ada yg tunggu bertahun, berbelas tahun bahkan ada yg berpuluh tahun
nak dapatkan seorang zuriat
tapi bg mereka yg belum berkahwin tu
dapat baby, comel..cukup sifat
senang2 je buang macam tu.....
~~~
ok..maybe sbb perasaan takut
tapi bila buang mcm nie tak takut ker?
kalu kena tangkap..lagi berat hukumannya
~~
entah la tak tahu nak cakap apa
nak komen apa..
benda dah pun jadi
cuba kita mampu berdoa
dijauhkan la perkara2 macam nie dari keluarga kita
~~~
nak gie mamam sarapan jab
pagi2 jumaat nie..
mood dah spoil..
rasa sedih sangat bagi pihak baby tu
sedih sangat..
cuba baca kat entry nie
baby tu tak minta dilahirkan ke dunia dalam situasi begitu...
wallahualam...

mummy_ayu

I am Mummy Ayu and obviously I am a mummy of two kids, Ian and Iris. This blog is like my diary. Its contain my life story, my kids, my passions,my hobbies, my friends, my cooks and many more.

4 comments:

  1. tu la kan ayu..geram,sedih tgk bby tk berdosa di perlakukan cam tu..agaknya diaorg beranak x sakit kot sbb tu x hargai..yg kita nk dekat 12jam dlm labour room menahan sakit nk bersalin...

    harap yg bersalah tu dpt hukuman dunia dan akhirat

    ReplyDelete
  2. Entah la ayu. saya pun tak paham.
    yang sedihnye..pelaku selalunya dikalangan remaja kita. malukan?
    klu remaja bercinta nie, mmg lupa diri.
    yg perempuan pun..rasional la sikit.
    jgn serah dara dek kerana cinta. pertahankanlah.terlalu mudah cair dgn pujuk rayu lelaki hidung belang.
    bila dh mengandung..mulalah menggelabah.
    kesian bayi yg tak berdosa tue jadi mangsa. Org lain yg dh berumahtangga pun, kdg2 menunggu masa yg begitu lama utk dpt zuriat sendiri, tapi mereka..senang2 dpt zuriat..pastue dibuang, bunuh, campak begitu saja.
    Tapi..percayalah..lepas kejadian tue..hidup mereka takkan aman dek perbuatan kejam mereka berdua.
    Teringin sgt nak tgk2 gmbr si pelaku tue.

    penah dgr dulu ada ura2 nak buat pemeriksaan dara utk wanita..ayu rase perlu tak?

    ReplyDelete
  3. huh...mamasue pun pagi2 td dah hangin2 dah dlm keter cerita kt papa pasal ni.nak kate mcm binatang,binatang pun sayang anak...tak tau la nk kata mcm apa...mamasue ada baby 3 months old skrg,so pagi tadi sambil mamasue peluk baby,mamasue kate"agaknya diorang ni alien kot baby...binatang pun tau syg anak "

    ReplyDelete
  4. xsnggup aku nk baca lelebih..

    ReplyDelete

Jemputla komen di sini...