Kena sembur pontianak

as salam..
morning kengkawan..
happy monday!!
new week.. :-)
~~~
emm..pagi2 lagi dah buat entry seram plak Mummy Ayu
tapi nie bukan rekaan
kisah benar tau
citer nya mula mcm nie
mlm hari jumaat lepas
Mummy kuar lepas magrib
gie beraya umah jiran kat umah Ibu tu...
kat situ la mula gatal2...
ingatkan nyamuk ke..sbb sikit jer
pas tu boleh agi tu ke JJ jab
beli tiket nak tgk wayang
pas tu baru balik
otw balik tu..memang gatal...kat kaki..
semua la...
Daddy kata maybe miang sbb duduk kat karpet umah tu ker
sampai umah..nak tukar baju
tgk dah mcm nie
nie kat betis
kat paha, kat badan, kat tangan
semua pun kena
cepat2 panggil Ibu...
kenapa nie bu?
Ibu terus cakap..
nie kena sembur pontianak nie
kata org tua2..
or gegata....
emmmm...tapi memang gatal.
bak kata my sis..dah mcm monyet dah..tergaru2..
sampai tak tau mana nak garu la..
terus gie mandi...sabun2 semua
but still gatal2...
makan ubat gatal Dadddy...zyrtex....(dia memang ada allergi)
pun still gatal...
dah la dah beli tiket wayang kul 11.30 pm
emmmm...gagah jugak gie
sbb dah beli
sbb nanti dah balik KL
bila lak nak tgk wayang
dgn harapan...jab2 lagi ok la
and..alhamdulillah..
memang ok pas tu..
boleh la tgk wayang dgn aman.... :-)
scary je bila kena tu...
ada kengkawan yg pernah kena tak?

mummy_ayu

I am Mummy Ayu and obviously I am a mummy of two kids, Ian and Iris. This blog is like my diary. Its contain my life story, my kids, my passions,my hobbies, my friends, my cooks and many more.

14 comments:

  1. ishh nmpk teruk tu kan..tak pernh kena n tak pernah tau plak psl sembur dek pontianak ni..hee~

    apapun dh baik kan, camno leh kena tu..huu~

    morning~

    ReplyDelete
  2. pernah... last sekali kena masa pegnen dlm 6-7 minggu cam tu.. dengan tekak asyik nak muntah lagi, dgn tangan nak menggaru lagi.. adoiiii

    nak amek injection tak bleh sbb takut ada efect kat baby.. sudahnya sapu dengan kunyit + kapur

    ReplyDelete
  3. dulu imran ada kena..keluar depan rumah time malam kejap jer...then satu badan melepuh macam ko kena tu lah..panik aku.....sampai ke muka....terus mak aku bawak gie ambil air penawar kat ustazah depan rumah...minum and mandikan, terus ok, hilang serta merta....scary aku tengok time tu bdn anak aku.

    ReplyDelete
  4. pernak kena gak,memang gatal sesangat........

    ReplyDelete
  5. ooo..gegate tu kene sembur pontianak ker??seram jer bunyik die..
    slalu gak kene.. tp kalo sejuk jer...
    contoh ekon sejuk @ mandi air sejuk, mesti jd gegate ni.. )saye alergik sejuk)

    ReplyDelete
  6. sengsara kalau kena gegata ni...huhuhu!

    ReplyDelete
  7. ank jiran sblh pnah kena...bdk tu ske main2 x kire la magrib ke mlm buta ke kt dpn umh...dpn umh plak utan...cian kt bdk tu nanges jek...smpi muke2 pong bleh berubah sbb gatal2 camtu kn...klu org beso cam ko rs gatal gile klu bdk kcik lg la kn...pastu mak die ckp ank die kne sembur pontianak..seram jap...lps g jmpe ustaz amik air alhamdulillah ok dh...tp mmg serammmmmmm

    ReplyDelete
  8. zt pon panggil gegate..adeh..tingat jugak..

    ReplyDelete
  9. ena pernah kena..selalunya letak air tembakau di tempat gatal...
    ader lg kalau yg gatal2 tu bentuknya besar dalam 50sen selalu buat pangkah2 guna belakang pisau..lg 1 letak kapur kat tempat gatal..

    tak blh jugak minta air penawar pd org berubat

    ReplyDelete
  10. hehe.. mak saya penah kene dlu.. mase berubat aritu..org tu ckp kne sembur pontianak.. mlm jumaat je msti bau bangkai..pas mak da sembuh..smua ok..umah pon wangi.. :)

    ReplyDelete
  11. as salam sis...i baru kena malam tadi, dan setiap tahun, pasti sekali i akan kena...gatal dia memang tak boleh nak diungkap..so bila i kena, i akan sapu kapur dekat tempat yang naik gatal2...so satu badan i sapu...sekarang pun ada lagi kesan putih2 kat tangan ni..

    ReplyDelete
  12. Saya baru kene td.
    Tgah hari pun ade ke..?
    Sy gosok dgn garam lega ckit..

    ReplyDelete
  13. Sye dah kne 2 hari..Ade cara untuk atasi x?mandi air garam dah.dah pi tankal dah.tapi msh ade lagi la

    ReplyDelete

Jemputla komen di sini...