Semua dah ready dah untuk sahur..

tahun nie Mummy Ayu dah buat preparation awal
almaklum la...
tahun nie bertambah sorang lagi ahli keluarga yg berpuasa..si bam bam Iris
so..sabtu lepas..Mummy Ayu dah gie shopping grocery kat tesco
and semuanya untuk persiapan ramadhan

kurma....of coz la kan

selain dr berbuka, time sahur pun biasanya Mummy Ayu akan makan kurma

emmmm..stok air...
soya bean, air bunga, susu pink, susu choc
semua ada ha....

pas tu....
stok bahan mentah
see....kebanyakkannya ayam la..
dah siap potong, basuh & ada yg dah siap perap dah
just masuk dlm kuali..masak..
ada ayam masak kunyit
ayam masak kicap
ayam goreng kfc
ayam goreng berempah

udang..ada sikit jer
sbb Ian & Iris tak makan udang
so..mostly ayam jer la...

perencah2 + perasa2......

and untuk cik hubby....my dearest Didi
ha..nie special kes ... sbb dia tak makan nasi (allergic nasi)
selalu..Mummy Ayu masak lauk..dia makan gan roti
but ..time sahur..dia memang tak lalu nak telan roti
so...untuk dia..maggi...
stok maggi...
plus mee hoon..ok la..
and spagetti pun ada...
untuk spagetti carbonara Ian & Iris

and..untuk memudahkan lagi rutin Mummy Ayu
tahun nie..(untuk 1st week nie la..)
Mummy Ayu dah siap buat menu lagi...
see..
menu sahur.....sampai hari ahad
plus menu buka puasa untuk weekend
harap2.leh ikut la..
and..boleh berterusan..
senang..balik keja..malam..kuarkan & siapkan bahan follow menu
bangun pagi..sahur...masak & siapkan jer...

weekend..beli bahan basah & buat menu untuk next weeknya plak
okay tak?

mummy_ayu

I am Mummy Ayu and obviously I am a mummy of two kids, Ian and Iris. This blog is like my diary. Its contain my life story, my kids, my passions,my hobbies, my friends, my cooks and many more.

10 comments:

  1. ok sgt ayu...siap ada menu tu...thumb up!!!!

    ReplyDelete
  2. alhamdulillah
    semua dah sedia !

    selamat bertarawihh lah kita yee ..
    dan selamat berpuasa juga ayu !;)

    ReplyDelete
  3. bagusnya mummy ayu..seronok la mcm ni..nak ikut jugak la..siap ada menu siap2 lagi..

    ReplyDelete
  4. wow, marvellous.. nk ikut jugak la.. tp x ready lagi nih..sempat ke x pun xtau..

    ReplyDelete
  5. Wah bagusnya. Sy x leh buat jadual cam ni sbb mak ada . Kalau masak pun ikut syka dia je

    ReplyDelete
  6. wahhhh.. bagus ni macam ni.. semuanya terurus.. senang nanti.. Iris dah puasa ye tahun ni..

    Salam Ramadhan utk ayu & family

    ReplyDelete
  7. wowww..banyakknyer bahan2 yang dah ready??

    ReplyDelete
  8. ko memang sangat rajin kan!!...esok ikut aku ke denso eh....nak borong bakul birthday.

    ReplyDelete
  9. wah.. bgusnya... sy mmg xde plan apa2 pun.. hehe.. ikut gerak hati je lah nak masak apa... hehe

    ReplyDelete

Jemputla komen di sini...