How????

ada yg tanya last week....
kat one my blogpost....
Image result for how
1st of all..tq Fyza
sbb jengah & baca blog Mummy Ayu
:-)
suka tau..bila tau ada orang yg suka baca blog kita
ok..menjawab soalan ni
how can I be here..just me & my kids?
how???

Mummy Ayu di'offer' post ni......by my boss
my ex boss lah sekarang ni kan?
1st time dia offer...mentah2 Mummy Ayu say 'NO'
Image result for no
mcm takut, boleh ker nak hidup kat negara orang
anak2 lagi..boleh ker nak sesuaikan diri
so..tu yg laju jer tolak

but..bila kuar dr bilik boss time tu
cerita ngan kawan2....semua ckp rugi lah
bukan senang nak dapat peluang ni
balik..bincang ngan husband
pun sama..dia ckp jom lah..
boleh Didi keja kat sana
emmmm???
laju jer.email akak yg keja kat tempat Mummy Ayu sebelum ni
(kira Mummy Ayu ganti tempat dia sekarang ni)
mcm2 Mummy Ayu tanya
ok ker?
best tak?
susah tak life kat sini?
and akak tu plak...terus call
"hah....nak tanya apa, tanya jer..leceh nak email2 ni"
so..Mummy Ayu pun tanya la..
dr situ..nampak sikit..sikit..
mcm best, mcm menariks
dpt extra elaun...tu yg paling best
education anak2..semua tanggung beres
sekolah international..good for their english 
rumah..semua disediakan
kawan2 pun semua ok
but..time tu...paling berat & paling tak best
husband/ pasangan boleh ikut... but tak boleh kerja
Image result for no
emmmm...mcm mana ni?
takkan Didi tak kerja?
down kejab..
but...ada yg kata..tu boleh arrange
but...takkan lah Didi nak berenti kerja kat sini
than .. katalah dpt keja kat sana
ok..kerja
leas 3 tahun Mummy Ayu kat sana
balik Malaysia
boleh ker Didi dapat kerja?
senang ker nak dpt kerja dgn position yg dia pegang sekarang?
Image result for chef hat
semua tu kena fikir
balik..bincang lagi ngan Didi..ngan family..ngan family mentua
mcm2 respond dpt
try tanya pendapat kawan2..
tanya pendapat akak yg stay kat sini sebelum tu
suami dia pun tak ikut..utk 2 tahun pertama
dtg on & off
tahun ketiga baru dia dtg...sbb dah pencen
so...okay...
tanya ngan husband & minta izin dia
boleh ker..Mummy Ayu kerja kat sana bawak Ian & Iris
Image result for green light
dia izinkan & faham
tanya family & family mentua
ada yg kata....pegi jer, berenti jer..jgn fikir sangat
but..Mummy Ayu kata, mana boleh tak fikir..
Didi punya position dlm hotel tinggi
tak banyak peuang pekerjaan
setiap hotel..ada 1 post tu
so..memang susah ... rasanya kalau quit & balik nanti nak cari kerja balik
so...semua faham & ok & izinkan..
dpt green light dah

tapi..dah tolak offer bos hari tu
segan plak..nak ckp nak gi tetiba
so..Mummy Ayu pasrah..
kalau ada rezeki..boss akan offer sekali lagi

alhamdulilllah..memang ada rezeki Mummy Ayu
boss tanya lagi sekali
and this time.. I say "YES"
Image result for yes
so..dr situ..semua nya bermula
boss panggil pegawai yg uruskan tu
terus letak nama Mummy Ayu as calon
takde calon lain.. sbb calon big boss
he he
takde interview or selection bagai
alhamdulillah sgt2..sbb semua nya dipermudahkan

start dah heboh
ramai yg congrats
sbb nak fly
mcm naik pangkat jer rasa
padahal..post sama jer
cuma jauh
and..still rasa mcm mimpi, mcm tak caya pun ada
takut..boleh ker handle anak2.. tanpa suami, tanpa family

time tu..rasa mcm betul ker, betul ker?
but..buat gak apa yg patut..
arrange utk sunatkan Ian..
Image may contain: 1 person, sitting and indoor

beli mana2 yg boleh beli...sikit2 lah
beli bag,
Image may contain: people sitting and indoor

  beli bean bag..dan mcm 2 lagi
No automatic alt text available.
arahan pertukaran kuar....awal bulan 10 (kalau tak silap)
bila arahan dah kuar
makin busy..
1st .. uruskan pertukaran sekolah Ian & Iris
No automatic alt text available.

buat pasport,
semua mcm cepat jer time tu
arrange utk barang2 yg nak bawa

pasport siap..hujung bulan okt
time tu semua dah makin laju
mula settlekan urusan visa
utk Mummy Ayu & family.. sbb kami nak duduk kat sana lama
mula dah beli apa yg perlu..
mula2 sikit..
Image may contain: food

sekali beli..
wah...banyaknya...
confirm date utk packer angkat barang2..
see....semuanya stok makanan kering
No automatic alt text available.
serius banyak sgt guna duit time tu
but....nak buat mcm mana
(tq to family...sbb banyak sgt membantu time ni)
sbb tak tau kat sini ada jual ker tak, mahal ker murah
so..bawak jer la

plus bukan kena pikul naik kapal terbang pun... guna kargo
and..nasib baik gak..kargo ikut jalan darat
so..dlm 3 or 4 ahri sampai dah
kalau ikut jalan laut..makan bulan baru sampai barang2..lagi jenuh la

tiket dah dapat, date dah confirm
9 nov 2016..Mummy Ayu & family fly ke sini
just Mummy Ayu, Ian & Iris  and also Didi
utk kali ni..dia ikut and dpt cuti 9 hari

so...kami gie la
alhamdulillah...sampai
and..here we are today
just 3 of us
Didi...on & off datang hari tu.awal bulan 2....datang dah sekali
and...end of this month plak..
in sya Allah.. Mummy Ayu pula akan balik ke Malaysia
tapi..sekejab jer
bulan 7 nanti baru lama

itu lah kisahnya..
:-)

mummy_ayu

I am Mummy Ayu and obviously I am a mummy of two kids, Ian and Iris. This blog is like my diary. Its contain my life story, my kids, my passions,my hobbies, my friends, my cooks and many more.

4 comments:

  1. Alhamdulillah.. Memang rezeki Mummy betul..
    Semoga mummy sentiasa kuat semangat..
    Dan dipermudahkan segala urusan..

    ReplyDelete
  2. Tq sis coz buat entry khas lagi..klu boring2 mmg sy akn bukak blog2 yg best n santai2..blog sis one of them..mg sis terus success kt negara org..bukan semua org ada peluang tu..:)

    ReplyDelete
  3. baru dapat baca kronologi hehe mummyayu ke negara atas Malaysia..semoga suksess dan selamat disana

    ReplyDelete

Jemputla komen di sini...