K-drama ~ The Last Empress

baru2 ni Mummy Ayu layan drama korea ni

The Last Empress

 

ada kawan opis la yg rekomen
cita best katanya
sekali dah layan
memang x leh nak stop
ada sehari tu..masa kat Penang 
Mummy Ayu layan sampai kul 4 pagi
sbb bila abis 1 episod, nak tau lagi, nak tau lagi
sekali tgk jam..kul 4
ok..kena tido
he he he

cita ni....quite complicated
but...menariks

tgk chart ni
pening kan
sbb link sana, link sini

meh Mummy Ayu cita sikit key...
cita ni mengisahkan heroin ni...On Sunny
dia ni pelakon teater muzikal je
but...hidup dia berubah 360 darjah
bila dia .....

berkahwin dgn Lee Hyuk ni
emperor time tu
Sunny ingat dia ni bertuah la sbb emperor suka ngan dia
yg dia tak tau
perkahwinan tu semua lakonan semata2

sbb nya time tu
Lee Hyuk ni dah scandal ngan assistant dia
mcm PA la..yg kerja kat dlm istana tu jugak
Min Yu Ra ni
jahat sgt but bila tgk betul2...
baru tau kenapa dia jadi jahat..

punya la seronok Sunny ni
sekali masa wedding pun dah ada yg cuba nak bunuh dia

wedding ni..utk menutup satu "kesalahan besar" yg Lee Hyuk ni buat
and....benda tu yg membuatkan muncul nya 2nd hero
Na Wang Shik..yg montel ni
Wang Shik ni plak
ada kena mengena dgn 2 heroin...Yu Ra tu
emm...dah penin ngan..twist cita ni

sabaq dulu
best ni...
Na Wang Shik ni kena halau sbb nak jumpa Yu Ra
Yu Ra plak..tak nak jumpa dah
malu la...

and..bila "satu perkara" tu terjadi
"kesalahan besar" yg Lee Hyuk tu buat
Wang Shik ni jadi saksi utama
so...of coz la..dia pun cuba dibunuh
but..dia survive sbb diselamatkan oleh pakcik ni
nak jadi lagi menarik
pak cik ni pun rupa rupanya ada kena mengena dgn Lee Hyuk
and..dia pun ada dendam yg x settle lagi dgn pihak istana
emmm...

ok...lupa nak cita
Lee Hyuk ni pernah berkahwin sebelum ni
dgn So Hyun
but So Hyun dah mati
pd umum dikatakan mati sbb sakit jantung
but rupanya2 mati kena bunuh
lemas dlm kolam kat istana tu
emm..misteri kan

and turn out..pakcik tua yg selamatkan Wang Shik tu
bapa kpd So Hyun ni
and dia still x puas hati dgn cara kematian anak dia
sbb dia sendiri x dpt tgk mayat anak dia..

okay...watak yg paling jahat dlm cita ni 
and..yg paling geram & buat Mummy Ayu sakit hati sangat2
is.. . mak kpd Lee Hyuk ni
Dowager Kang
mcm Mak Leha la..semua x suka dia kan
gitu
dia ni..nak control semua sekali 
gila kuasa la senang ckp
sampai la ke urusan hidup anak2 dia pun
termasuk la emperor tu pun..dia nak control

dia ada 3 orang anak
Emperor Lee Hyuk ~ yg hero tu
 2nd...Prince Yoon ni lari dok luar negara since So Hyun tu mati
8 Reasons We're Even More Hooked On “The Last Empress” After ...
and dia tulis novel pasa kematian So Hyun tu
sorang lagi..Princess Sojin...princess ni mcm bodoh2 alam
blank on Twitter: "The Last Empress / An Empress Dignity ep. 23-24 ...
dia nak enjoy, nak shopping..tu je keja dia
and...dia ni dah kawin 2 kali, bercerai...
and ...kononnya dia ada anak sorang...Ah Ri
Go Eun, Ah Rin chưa đầy 10 tuổi đã diễn xuất cực đỉnh
sekali rupanya....Ah Ri ni anak luar nikah Lee Hyuk
dgn one of dayang kat dalam istana tu
yg juga merupakan bestfriend wife 1st dia..So Hyun tu
.Princess Ari "The Empress is the only good mother to me!" [The ...
Kang Hee....ni pun sorang lagi jahat
gila kuasa, tamak...semua la
geng ngan Dowager Kang tu
dua2 jahat, dua2 dok tipu each other
geram tul....
Kang Hee ni sanggup jadi nanny je kpd Ah Ri
walaupun dia sebenarnya mak kandung
sbb.... dia plan nak jadikan anak dia empress one day nanti
giler kan???

kejab2 dia pakat ngan Dowager Kang tu
kejab kang..pakat2 nganYu Ra
sekali..pakat2 ngan Sunny jugak
konon2 baik...puuiihh...
geram tul tgk
but tgk gak...

ok...tetiba muncul hero baru...
hensem, smart
Woo Bin
emmm..jangan x caya
Woo Bin ni sebenarnya Wang Shik yg montel tu
iyer..
dia kuruskan badan...berlatih bagai
sbb nak balas dendam
dia jadi bodyguard & org kepercayaan Lee Hyuk tu
baru dia tau..Yu Ra pun jahat
sian sangat
sbb dia berusaha sungguh2...tuk dptkan kepercayaan Emperor Lee Hyuk tu
kena bertalam talam muka dia
dpn Sunny lain,
dpn  Lee Hyuk lain
depan Yu Ra lain
dpn Dowager Kang tu lain
sampai kan sekali tu....Princess Sojin syok ngan dia

but Woo Bin still dgn dendam dia
sehingga la dia berpakat sama ngan Sunny
utk reveal semua perkara2 yg salah dlm istana tu
Woo Bin ni mcm suka ngan Sunny
Sunny pun
but Sunny sedar diri & still maintain nama baik dia sbg Empress
respect sgt and pd masa yg sama
kesian sgt ngan Sunny

satu2 nya watak yg baik and support Sunny
is..Grand Dowager Jo
dia ni nenek kpd Empress Lee Hyuk
mak mentua Dowager Kang

relationship Gran Dowager Jo ni dengan Dowager Kang pun
tak ok
manjang tak ngam je

but dia baik ngan Sunny
and dia percaya ngan Sunny

semua nya jadi makin kucar kacir 
bila Grand Dowager Jo ni..mati
time tu makin hura hara dlm istana tu

wasiat dia..semua dia tinggalkan utk Oh Sunny
of coz la Dowager Kang tu x puas hati
dia tukarkan wasita..konon nya semua utk dia ngan Lee Hyuk

sehinggalah..Lee Hyuk pun x nak ikut arahan dia
lagi meroyan la dia kan
time tu yg dia pun sanggup la berpaling tadah
nak jadikan Prince Yoon plak emperor
of coz la Prince Yoon tak nak

sanggup plak nak jadikan Ah Ra tu empress 
but kena ada penjaga/ penasihat
Kang Hee time tu rasa dah besar sgt la
ye la..anak nak jadi empress
but of coz x semudah tu

emm...byk sgt konflik dlm cita ni
26 episod
dalam seminggu gak la Mummy Ayu layan
best sgt ..
walaupun dlm geram, marah, sama meroyan jugak
he he he....

ending dia...sedih sgt
a bit x puas hati
but bila pikir2 balik
elok gak mcm tu ending nya
sapa yg ready utk layan konflik2 ni
leh la try layan

puas hati ngan lakonan Oh Sunny, Wang Shik/ Woo Bin tu
Lee Hyuk pun bagus sgt lakonan dia
Yu Ra yg jahat tu pun
power lakonan masing2

mummy_ayu

I am Mummy Ayu and obviously I am a mummy of two kids, Ian and Iris. This blog is like my diary. Its contain my life story, my kids, my passions,my hobbies, my friends, my cooks and many more.

3 comments:

  1. lawa betul pakaian tradisi diorang ni

    ReplyDelete
  2. tak sanggup nak layan cerita oarang jahat ni. hahaha...nanti mulut jadi jahat sekali.

    ReplyDelete
  3. complicated betul drama ini.. sha tengok klip dia je dekat Youtube.. Tak sanggup nak tengok drama penuh.. hehehe..

    ReplyDelete

Jemputla komen di sini...