malam semalam wat puding jagung
2nd time wat
alhamdulillah jadi elok je
resepi dr Azie Kitchen
bahan2nya:-
1 cawan tepung kastard
1 ½ cawan jagung manis (dalam tin)
¾ cawan gula pasir
3 cawan air
1 ½ cawan susu cair
1 ½ cawan jagung manis (dalam tin)
¾ cawan gula pasir
3 cawan air
1 ½ cawan susu cair
cara2nya:-
campurkan kesemua bahan utk puding ke dalam kuali dan kacau mesra.
kemudian letak di atas api yang perlahan dan
kacau terus-menerus hingga adunan pekat dan berkilat.
kena kacau, tak leh tinggal2..
sbb kejab je dia akan jadi pekat
bila dah pekat, lagi kena kacau betul2...
Ibu ckp..nak kasi berkilat lagi,
boleh masukkan 1 sudu butter/ marjerin
angkat dan tuangkan ke dalam loyang atau bekas acuan.
mcm Mummy Ayu semalam, terus letak dlm tupperware
terus bawak je..senang.
kat opis baru potong2
tunggu sehingga sejuk dan kemudian masukkan dalam peti ais.
makan sejuk2..memang dap
siappp...
dessert pagi tadi
pas makan nasi beriani
alhamdulillah
:-)
kegemaran saya ni :D
ReplyDeleteaku suka puding kastard ni..tp kat rumah ni takde sorang pun yg suka. sedih tauuu
ReplyDeletesedapnya bila makan sejuk2..
ReplyDelete