balik dr fun run tu
sempat wat agar2 santan gula merah ni jab
so kali ni wat color cekelat plak
guna gula merah
as usual amik resepi from Azie's kitchen
and alhamdulillah
cantiks hasilnya
bahan2nya
20 gram agar-agar bertali
1 liter air
200 gm gula melaka - racik halus
400 ml santan
1 biji telur - masukkan dalam santan dan kocak sikit dengan garfu
Secubit garam
2 helai daun pandan - disimpulkan
cara2nya
Masak air dengan agar agar hingga hancur. Masukkan gula Melaka.
Masak sehingga gula Melaka hancur.
Boleh rasa ketika ini, jika kurang manis boleh tambah gula pasir.
(mcm Mummy Ayu buat ni, gula merah tu pun Mummy Ayu kurangkan)
Satukan dan kacau santan, telur dan garam.
Masukkan campuran santan ke dalam periuk dan
kacau rata supaya ianya tidak membuak keluar dari periuk.
Masak sehingga mendidih dalam 1-2 minit. Bolehlah tutup api.
Masukkan telur dalam kelapa parut dan dikisar serta diperah santannya.
Tuang dalam loyang yang telah dibasahkan.
Setelah mengeras, simpan dalam peti sejuk.
dappp...
selamat mencuba!!!
oh ya..Mummy Ayu buat agar2 ni
utk program hari ahad plak
emmmm...
Pebrettttttt kuih ni!!! Suka sangat tp nk buat sndri mmg malas hahah
ReplyDeletedana baru buat agar2 pandan, ini pun sedap... rajin akak buat bekas kecik2
ReplyDeletecantik kejadiannya.. favourite mamam ni makan sedap2 alahai
ReplyDeletesy dgn mak pun feveret sangat agar-agar mcm ni! hehehe
ReplyDeleteSedapnya.. teringin!
ReplyDelete