Kuih Cara + cara-cara membuatnya πŸ˜‰

 bila weekend & tak pegi mana2...
memang ada je la menu yg terhasil kan

this weekend memang dah plan
nak buat kuih cara
sbb Ian request
so...moh la kita
kejab je bancuh2
acuan nya...alahai...
jauh dah sampai tau...acuan tu

selalunya bila buat yg manis,
mesti kena buat yg berlauk sekali
but kali ni..Iris kata ..dia pun nak yg hijau je
so...senang kerja
buat yg manis jer
buat 1 adunan je
alhamdulillah
puas la Ian & Iris makan
alamak
ada tergaring plak yer
he he he
layan kan je la yer
sambil tgk bola sabtu malam tu pun
Ian layan kuih cara ni
suka dia

bahan2nya
3-5 helai daun pandan
3 cawan santan
2 cawan tepung
2 biji telur
secubit garam
pewarna hijau

gula secukupnya

Mummy Ayu guna setengah biji kelapa hari tu 
blend sekali dgn daun pandan
dapat la 3 cawan santan tu

kalau guna santan kotak
buat je 3 cawan santan kotak tu
campur dgn air jugak
so x de la pekat sgt
than blend je ngan daun pandan
pas tu tapis...dpt la 3 cawan santan + daun pandan

sedap xtra skt bila guna daun pandan
sbb ada aroma tu
tapi..boleh je kalau nak guna esen perasa pandan tu
sekarang ni mcm2 dah ada kan

lepas tu gaul je santan daun pandan tu... dgn tepung & telur
masukkan garam secubit & pewarna hijau
utk kasi lagi cun color tu

pas tu tapis, kasi adunan tu smooth je
siap!!!

than boleh la men cara kan kuih tu
sapukan marjerin skt pd acuan yg dah panas
so bila nak angkat x melekat
than tuangkan adunan
taburkan gula sebelum adunan tu masak
ikut la level kemanisan yg kita nak
mcm Mummy Ayu memang buat yg kurang manis la
but 
masukkan adunan dlm acuan
selamat mencuba!!! 

About mummy_ayu

I am Mummy Ayu And obviously I am a mummy of two kids, Ian and Iris. This blog is like my diary. Its contain my life story, my kids, my passions,my hobbies, my friends, my cooks and many more.

4 comments:

  1. sedap tu...lama tk mkn...dlu2 mak aku slalu la buat

    ReplyDelete
  2. Bestnya ada acuan kuih cara tu... bila² boleh buat sendiri.. kalau sy mmg x brp reti nk buat kuih tradisional

    ReplyDelete
  3. Cantik kejadiannya mesti sedap jugak ni...

    ReplyDelete
  4. aida x reti buat. x pernah buat sendiri.
    tapi suka makan kuih cara ni :)

    ReplyDelete

Jemputla komen di sini...