hari tu kan... Mummy Ayu ada beli & makan punten
mcm senang je nak buat nya pun
so....semalam berjaya buat dah
yeay!!! alhamdulillah
memang puas makan bila buat sendiri tu kan
see....2 pot je buat
banyak dapat
remeh la but ok je sbb weekend kannnn
meh Mummy Ayu share kan mcm mana Mummy Ayu buat yer...
mula2 Mummy Ayu buat sambal hijau nya
sbb rasa nya sambal ni remeh & lagi byk step nya berbanding ngan nasi tu
x de sukatan sgt
more ke agak2 je
cili hijau, cili api, bawah merah & bawah putih
Mummy Ayu goreng kejab
ada jugak resepi yg x goreng
but rasa nya lagi sedap kot
plus bila nak blend tu nanti
dah lembut skt & bila masak nanti
x de la lama sgt
sbb dah masak sikit ni kan
goreng ikan bilis juga
blend kasar....semua cili2 tadi
and masak sekali lagi
mcm masak sambal tu
masukkan juga sedikit belacan
kalau x suka.. x payah pun ok jer
perasakan... garam, gula, asam jawa
mcm masak sambal tu
masak sampai kering & cili tu masak
pas tu baru masukkan ikan bilis tadi
siappp!!!
nasinya
ni Mummy Ayu cari juga resepinya
1 cawan beras
1 1/2 cawan air
1 cawan santan pekat
sedikit garam
daun pandan.. utk kasi wangi
but masa masak tu Mummy Ayu nampak mcm nak keras
so Mummy Ayu adjust..tambah air sikit
sbb memang nak lembik2 nasi tu kan
Mummy Ayu buat 2 cawan beras
so semuanya doublekan
siappp
tumbuk2 nasi tu
guna botol je
than bentukkan la nasi tu
ikut suka & kreativiti masing2
ok la kan
siap dahhhh....
extra rajin sikit semalam
bancuh kuih cara jugak
men"cara" kejab
buat 1 adunan je pun
so ada la kuih manis je
lepas pedas2 makan punten tu
gitu kannnn
alhamdulillah
menu minum petang kami semalam
😋😋😋
sedapnya kak dah lama teringin nak makan tapi sebab rasa macam renyah nak buat,terpaksa kuburkan dulu keinginan tu..huwaaa pemalasnya saya
ReplyDeleteOkey, akak nak buat sambal ikan bilis tu...hahaha..x pandai makan punten tu..
ReplyDeleteSaya kira itu beras ketan, ternyata beras biasa ya di cocol pakai sambal teri ya ?..
ReplyDeletesedapnya cara....
ReplyDeletekalau mak dulu2 nasi impit buat cenggitu lah...hihihi
aku tak terbuat lagi...nak juga buat sebab kalau beli boleh tahan harga. 5 ketul nasi kena rm7
ReplyDeletesambal bilis tu memang berkenan la. Pun nak masak sambal bilis tu sebab stok bilis ada ni.
ReplyDelete1st time laaa dengar nama mknn ni...dan memang terliur hehehhehe
ReplyDeleteBila nak sampai kerajinan MA tu ke Gombak ni ahak!
ReplyDeleteTeringin juga nak merasa tp itulah tiada kerajinan haha...
Tengok macam mudah je nak buatnya. Belum pernah makan lagi. Nampaknya kena buat sendirilah kalau nak cuba kan. Buat sendiri puas hati dapat makan banyak gitu.
ReplyDelete