Homemade "Punten"

hari tu kan... Mummy Ayu ada beli & makan punten
mcm senang je nak buat nya pun
so....semalam berjaya buat dah
yeay!!! alhamdulillah

memang puas makan bila buat sendiri tu kan
see....2 pot je buat
banyak dapat
remeh la but ok je sbb weekend kannnn

meh Mummy Ayu share kan mcm mana Mummy Ayu buat yer...
mula2 Mummy Ayu buat sambal hijau nya
sbb rasa nya sambal ni remeh & lagi byk step nya berbanding ngan nasi tu

x de sukatan sgt
more ke agak2 je
cili hijau, cili api, bawah merah & bawah putih
Mummy Ayu goreng kejab

ada jugak resepi yg x goreng
but rasa nya lagi sedap kot
plus bila nak blend tu nanti
dah lembut skt & bila masak nanti
x de la lama sgt
sbb dah masak sikit ni kan

goreng ikan bilis juga

blend kasar....semua cili2 tadi
and masak sekali lagi
mcm masak sambal tu
masukkan juga sedikit belacan
kalau x suka.. x payah pun ok jer

perasakan... garam, gula, asam jawa
mcm masak sambal tu
masak sampai kering & cili tu masak
pas tu baru masukkan ikan bilis tadi
siappp!!!

nasinya
ni Mummy Ayu cari juga resepinya
1 cawan beras
1 1/2 cawan air
1 cawan santan pekat
sedikit garam
daun pandan.. utk kasi wangi

but masa masak tu Mummy Ayu nampak mcm nak keras
so Mummy Ayu adjust..tambah air sikit
sbb memang nak lembik2 nasi tu kan

Mummy Ayu buat 2 cawan beras
so semuanya doublekan

siappp

tumbuk2 nasi tu
guna botol je

than bentukkan la nasi tu
ikut suka & kreativiti masing2 
ok la kan
siap dahhhh....

extra rajin sikit semalam
bancuh kuih cara jugak
men"cara" kejab
buat 1 adunan je pun

so ada la kuih manis je
lepas pedas2 makan punten tu
gitu kannnn

alhamdulillah
menu minum petang kami semalam
😋😋😋

About mummy_ayu

I am Mummy Ayu And obviously I am a mummy of two kids, Ian and Iris. This blog is like my diary. Its contain my life story, my kids, my passions,my hobbies, my friends, my cooks and many more.

9 comments:

  1. sedapnya kak dah lama teringin nak makan tapi sebab rasa macam renyah nak buat,terpaksa kuburkan dulu keinginan tu..huwaaa pemalasnya saya

    ReplyDelete
  2. Okey, akak nak buat sambal ikan bilis tu...hahaha..x pandai makan punten tu..

    ReplyDelete
  3. Saya kira itu beras ketan, ternyata beras biasa ya di cocol pakai sambal teri ya ?..

    ReplyDelete
  4. sedapnya cara....
    kalau mak dulu2 nasi impit buat cenggitu lah...hihihi

    ReplyDelete
  5. aku tak terbuat lagi...nak juga buat sebab kalau beli boleh tahan harga. 5 ketul nasi kena rm7

    ReplyDelete
  6. sambal bilis tu memang berkenan la. Pun nak masak sambal bilis tu sebab stok bilis ada ni.

    ReplyDelete
  7. 1st time laaa dengar nama mknn ni...dan memang terliur hehehhehe

    ReplyDelete
  8. Bila nak sampai kerajinan MA tu ke Gombak ni ahak!
    Teringin juga nak merasa tp itulah tiada kerajinan haha...

    ReplyDelete
  9. Tengok macam mudah je nak buatnya. Belum pernah makan lagi. Nampaknya kena buat sendirilah kalau nak cuba kan. Buat sendiri puas hati dapat makan banyak gitu.

    ReplyDelete

Jemputla komen di sini...