3rd Cooking session ~ Kek Batik Biskut Marie

as salam..
morning kengkawan....
ari nie dah selasa
dah sarapan?
kalu lum..sowie ler kalu terliur lak tgk entry Mummy Ayu nie yer...
~~~
sambung lagi entry masak2
petang ahad punya menu plak
sambil2 Tok Umi masak untuk lunch...
Mummy Ayu pun dah mula busy2 main masak2....
menu seterusnya
Kek Batik Jawa Biskut Marie
hah..ada 2 resepi....
1 dr buku, 1 lagi sendiri punya....
Bahan2nya:-
400 gm biskut marie dipatah2 kan
250 gm mentega
230 gm susu krimer manis
200 gm air
140 gm gula kastor
50 gm koko
50 gm milo
2 biji telur ~ dipukul
1 sudu teh esen vanilla
Cara2 nya:-
1. Cairkan mentega dalam periuk. Tuangkan air & kacau.
2. Masukkan milo, koko, susu, gula & esen vanilla. Kacau hingga rata.
Pas tu masukkan telur pulak.
3. Bila bancuhan dan pekat, masukkan biskut. Kacau hingga sebati. Tutup api.
4. Pas tu leh la masukkan dalam bekas. Ratakan. Tekan2 hingga padat dalam bekas tu.
Bila dah sejuk sikit. Masukkan dalam peti sejuk...Siap.
tgk...assistant Mummy
tgh tolong patah2kan biskut marie tu
Petang tu Mummy Ayu buat 1 1/2 adunan...
dah siap....
and letak dlm bekas2...
dua bekas untuk my sis nak bawak balik poli
satu bekas untuk Mummy Ayu nak bawak opis
and satu lagi untuk kat umah..
pas tu buat satu lagi cara kek batik
nie yg simple punya...takyah masak2, takyah timbang2...
main tuang jer...agak2...
cara & bahan nya..
patah2 kan biskut marie..kalu nak sedap..tambah kacang skt..
pas tu tuangkan milo & susu pekat....
kacau2...agak2 basah, lembab..ok la siap...buat 2 bekas..
sbb my bro yg sorang tu tak suka yg masak punya...
ptg tu...dapat 6 bekas kek batik
dah mcm nak jual dah rasa..
he he he....
sungguh2 minggu nie...
masak2 jer keja....

mummy_ayu

I am Mummy Ayu and obviously I am a mummy of two kids, Ian and Iris. This blog is like my diary. Its contain my life story, my kids, my passions,my hobbies, my friends, my cooks and many more.

11 comments:

  1. faveret aku tuh...hmmm lama dh xbuat kek batik...nk buat la weekend ni..i likeeeeee....

    ReplyDelete
  2. SEDAPNYER...
    BYK AYU BUAT TU..LYA PNAH MKN Y SIL BUAT... TP NK BUAT SNDIRI X RETI..ORG KATA SIMPLE J KAN CARANYA

    ReplyDelete
  3. ADUH BESTNYER AYU... KITER GATHER2 NGAN MEMBER2 BLOG NK? POTLUCK? ;P

    ReplyDelete
  4. my all time peberet ini..waduh2..harus terjah pasar mlm arini cari kek batik..nk buat sendiri agak malas..huhu =p

    ReplyDelete
  5. wahhhhhhhhhhhhhhhh..lama tak jengok sini...sekali jengok penuh ngan entry masak2...wow....i like kek kukus dan kek batik ni....tgk gambar pun dah menyelerakan...hurmm resepi dah ader...just follow jer lah kan kalau terliur...

    p/s: thanks sebab selalu singgah dan komen blog ayu...alahai..ayu lately terhad sikit nak BW...but anyway ayu tetap akan singgah sini time free

    ReplyDelete
  6. wah byk tul kot wt kek batik..aku pn lama tk wt

    ReplyDelete
  7. banyaknya..nasib kita bukan jiran, klo x mesti dapat tempiasnya sikit..hihihi

    ReplyDelete
  8. aah la feveret akak gak dah lama x buat.. tp sonag je kan buat cuma malas tu yg lg sonang...

    ReplyDelete
  9. aah la feveret akak gak dah lama x buat.. tp sonag je kan buat cuma malas tu yg lg sonang...

    ReplyDelete
  10. ok ayu.. thanks..... mlm ni ila buat..leh sedekah kat jiran2 tetangga....

    ReplyDelete

Jemputla komen di sini...