How to make to own costa coffee...

entry ni saya tujukan utk sahabat saya....Ammi... (mcm tujukan lagu plak)
and utk kengkawan semua...yg nak try costa coffee kat shell
mesin tu kan kena buat sendiri
but..boleh je minta bantuan staff kat shell tu kalau x tau
but bila wat sendiri mcm wow..kan...
he he he.... 

lets begin.... 
mula2...pilih jenis drinks yg kita nak...
mcm Mummy Ayu memang kalu costa..memang cappucino la..
so under "classic coffees"
ni under "classic coffees"
kalau nak choc... under "mochas & chocolates"
lepas tu pilih cup "regular" or 'large"
than kalau nak add apa2 ker
ada caramel, vanilla, strawberry vanilla

Mummy Ayu memang plain cappucino je
so pilih "large" pas tu  "none"
kalu add apa flavor, ada charge tambahan jugak yer
tak mahal pun.. ..rm 1 or 50 sen, kalu x silap
pas tu...settle
letak cawan betul2 kat bawah tu, kena sampai ke belekang
selagi x betul placement cawan tu, tak kuar la kopi tu
bila dah start..resit pun kuar kat tepi tu
amik resit, gi casher...bayar
sementara bayar, kopi pun siap la
kopi ni no sugar tau
sio..kalau nak sugar, leh tambah kat tepi tu or kalau x de, leh tanya staff shell
tu
selalunya diaorang siapkan sugar syrup..so leh tekan la ikut level kemanisan yg kita nak
or ada sachet gula & creamer..lain2 shell....lain2 la pesennya
mcm Mummy Ayu..memang less sweet
tekan skt je....

pas tu.....siappp!

enjoy your coffee

oh ye..kalu nak iced....
kena pilid iced drink...dr 1st screen tu
so kena pilih cawan yg transparent tu
and isi ais dulu kat mesin sebelah mesin kopi tu
than baru follow next step yg lain..sama je
cuma yg awak tu je beza skt & kena isi ais dulu

selamat mencuba key!!!
senang je
and biasanya staff kat shell tu pun akan assist kalau kita x sure

About mummy_ayu

I am Mummy Ayu And obviously I am a mummy of two kids, Ian and Iris. This blog is like my diary. Its contain my life story, my kids, my passions,my hobbies, my friends, my cooks and many more.

13 comments:

  1. saya pun ambil maklum jugalah, sebab saya pun tak pernah try lagi ahaha

    ReplyDelete
  2. thanks share. first time beli dulu blur je diri situ, nasib baik ada staf yang layan

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul..staff dia sgt membantu. ayu dulu pun, siap tanya lagi

      Delete
  3. Costa sedap! haha..saya selalu beli yang ice, kadang-kadang neves juga nak isi ais tu berapa banyak..hehe

    Kalau yang hot, memang mudah sikit. letak je cup, tekan tekan tekan, settle :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ayu masa 1st beli ais pun, sampai tersilap2... he he he

      Delete
  4. salam singgah
    ni seram
    even suke gila dgn costa ni
    tpi boleh jammed kat situ weih.
    ahaha
    even dah buat byk kali
    tpi still trauma
    ahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. lain shell, lain pesennya..aku pun kadang2 penin gak, selamba je aku tanya. selalu dpt staff yg friendly..but ada jugak yg emm...what to do...

      Delete
  5. Oh noooooo...nak coffeeeeeee......

    ReplyDelete
  6. Alalalalla so sweet buat entry khas untuk aku. Insyaallah aku berani kan diri gi buat sendiri.

    Thanks ayu

    ReplyDelete
  7. 1st time aida gi dgn Nurin.
    dok ajak dia, "ibu ni segan kalau sorang diri." ha ha ha ha...
    gigih la anak sulung aida tu teman mak dia ni hah, ayu.
    kami berdua buat la steps by steps, hot and cold.
    legaaaa bila senang je if folo the instructions carefully, kan.

    ReplyDelete
  8. Mudah je nak buat.. tq share mummy ayu..

    ReplyDelete
  9. wah, tq share, dh lama teringin costa ni, tapi malu2 kucing gitew...blur pun ya hahhahah. nk mintak staf buatkan, diaorang kt tmpt cashier, hiihiihii

    ReplyDelete

Jemputla komen di sini...