Driving licence...kononnye

pagi tadi...
ke sini kejab je
but nak parking ...punya la adventure
besar korang pejabat JPJ kat sini
banyak bangunan....
sbb nya semua kat situ la
ada mcm puspakom..nak check keta or motor bagai tu
lagi satu....kalau nak test masa mula2 nak amik lesen tu pun
ada kawasan kat situ
tak leh test kat driving school yer
mesti dtg JPJ..test kat sini
and..setiap 5 tahun..nak renew lesen...
kena dgr ceramah setengah hari
adoi..
kita kan..dgr 1 hari..masa mula2 nak renew tu kan
kat sini..tak yer..
tiap kali nak renew lesen..kena amik cuti 1 hari la kira
dgr ceramah setengah hari
nak beratur wat lesen..amik no bagai
setengah hari jugak la kan
and..kalau nak wat lesen or renew pun
kat sini jugak
so...bayangkan
ramai orang.... of coz

mujur la Mummy Ayu ada surat ni
so..dpt wat terus
jangan tanya la dia tulis apa yer
tau tang nama and nombor2 tu jer

kejab jer..
gi kaunter amik gambar
tunggu jab
siap
tu dia...
dah leh merempit la 
konon

he he..kalu drive gir makro pun
dah kira berani la

sbb nya..kat sini kereta banyak
semua besar2..
jalan plak....kecik2
tambah2 jalan shortcut bagai
adoi la
memang tak la

Mummy Ayu wat lesen
sbb nak lesen tu..
wat kenang kenangan
sbb ID card nanti...kena pulang balik
so..ada la lesen 
kan???

ingat senang ke, nak wat lesen kat sini
ada yg kata driving licence Malaysia..valid kat sini
yes..but kalau more than 3 month stay kat sini
tak valid dah lesen kita
so...kalu nak drive, kena la wat lesen sini

nak wat lesen..
kena gi medical check up yer
last week....
gie dah
dapat medical report mcm ni
pun sama..
jangan tanya dia tulis apa

maybe sihat, layan utk memandu
mcm tu la kot

takde check apa pun
dia tanya..pernah accident tak, ada trauma apa2 tak
check BP..
settle

bayar BHT 200
dapat surat tu
valid utk 1 bulan
hari ni...baru free....gi wat lesen
:-)

bila Mummy Ayu nak drive kat Bangkok?
tunggu ek

mummy_ayu

I am Mummy Ayu and obviously I am a mummy of two kids, Ian and Iris. This blog is like my diary. Its contain my life story, my kids, my passions,my hobbies, my friends, my cooks and many more.

2 comments:

  1. wah driving lesen bangkok..nasibaik ko ada surat tu ye ..tkde la tgu lama

    ReplyDelete
  2. pergh!! Lagi banyak proses dia ye.. siap buat medical check up lagi.. huhuhu..

    ReplyDelete

Jemputla komen di sini...