Geramnya Mummy Ayu

geram sgt rasanya
dr semalam lagi nak share
but...
semalam petang...ingat nak balik awal
but banyak keja plak kat opis
ramai yg dtg jumpa boss...
tapi..memang banyak kali Mummy Ayu call Ibu tanya pasal Iris
eeeeiiii...

meh nak story tau
semalam tengah hari Ibu call kasi tau
bila Ibu amik Iris balik sekolah
cikgu tadika dia leh selamba jer 
tanpa minta maaf  ..boleh cakap
"tadi Iris muntah... 3,4 kali jugak la"
what?
muntah? 3, 4 kali?
kenapa tak call Ibu (yg sah2 dia ada ada phone number)
kalau tak..call parents ker..
inform..anak kita tak sihat
boleh la kita gie amik
dah la 3, 4 kali...sabar jer la..

Ibu pun marah sampai tak leh nak ckp apa2...
so..Ibu bawa balik..kasi Iris mandi..
time tu Ibu dah call..
Mummy Ayu pun of coz la kan..marah + geram
emmmmm...
pas tu...Ibu kata Iris muntah sikit jer lepas Ibu suap makan nasi & sup
Mummy Ayu pun kata..kalau tak ok, 
minta Ibu bawa Iris gie klinik dulu
and Mummy Ayu akan try minta balik awal
nasib baik la Iris tinggal ngan Tok Umi dia..so...takde la kelam kabut sgt
kalau ngan bbsitter..harus la Mummy Ayu dah pecut

after lunch.keja dah siap
so..ingat nak balik
call Ibu..Iris dah tak muntah dah
okay..lega sikit
but..tak lama tu
my sis plak msg
Iris sibuk tanya..bila Mummy nak balik?
alahai...
dah la Iris memang manja
bila dia tak sihat..
maja dia tu berganda2...

nak minta izin la ngan boss nak balik
tapi.
boleh plak..ramai yg dtg jumpa boss
lepas sorang, sorang dtg
nak masuk minta izin pun...tak sempat
time..dah kul 4..baru okay..
call Ibu..Ibu kata..
Iris siap gie ikut my sis gie cuci keta
dah okay la ingat
so..alang2.kul 4..baik balik mcm biasa jer kul 5
so..tak jadi la balik awal...

sampai rumah...
of coz la ..Iris manja la
she looks week..
ye la..dah muntah2 kan..
belikan bubur mc d jer
suap Iris makan..
but sikit jer la...
sbb perut dia dah tak sedap kan
sekali....tak lama lepas tu..
dia muntah lagi
okay..tak leh tunggu dah..
klinik jom..
gie kinik..amik ubat..makan ubat
and suap bubur sikit
Iris pun lena....

pagi nie...she is more better
cuma still makan ubat & jaga makan dia

punca Iris boleh muntah2..
nie lagi buat Mummy Ayu geram...

semalam.Iris gie tadika lain.
sbb amik gabar ngan baju bunga2 tu
masa berlakon hair tu.cikgu dia tak amik gambar
so....bila gie tadika lain tu...
bag tak bawak and of coz la bekalan tak bawak
kat sana..cikgu kasi makan
but.... as usual Iris tak makan
so..apa lagi..perut masuk angin
tu la yg buat dia muntah2...
but yet..cikgu dia yg salah (bagi pandangan Mummy Ayu la)

1st ~ dah la bawa Iris keluar dr tadika tu.tanpa maklum & minta izin parents
(which is dia dah biasa buat)
2~dia memang dah tau Iris tak makan makanan yg lain selain dr bekalan dia,
bawa la bekal Iris tu...tak pun.beli la roti ker apa ker...
3~ dah muntah 3,4 kali..pun tak call parents inform anak kita tak sihat,
sah2 rumah Ibu Mummy Ayu tu dekat jer.
boleh la dtg amik ker, nie tak..tunggu sampai balik..

geram sgt rasa...
yang Didi..dah ngamuk2 nak call cikgu nak marah2

bukn tak nak marah2
but bila marah2 or ngamuk
Iris still sekolah kat situ..
nanti dia pulaukan Iris ker....lain plak jadi

Mummy Ayu nak tukarkan Iris tadika lain
but Iris tak nak
time nak mula tadika dulu pun..2 minggu lebih kan berteman
so.nak mula balik semua tu.memang la adventure

so my plan..
just nak minta Ibu tegur esok...
"cikgu, kalau Iris tak sihat ker, apa ker..
minta tolong telifon inform kami yer...terima kasih"
boleh?

mummy_ayu

I am Mummy Ayu and obviously I am a mummy of two kids, Ian and Iris. This blog is like my diary. Its contain my life story, my kids, my passions,my hobbies, my friends, my cooks and many more.

8 comments:

  1. oo cm tu story dia..
    kdg2 cikgu tlps pandang la tu...

    tegur sket la cikgu tu..sbb kalau kita marah2 mcm tk best plak kan...

    hrp2 iris cpt sihat..

    ReplyDelete
  2. Aduhhh sakit ati gak kan..
    Dh la yg kene tu anak kita
    Emmm
    Tu la arapnya ibu bleh la tegur lembut2 dulu
    If masih x berubah kena la amik tindakan lain plak
    Dulu pun rasanya iris penah kluar g lawatan without permission parents kan?

    ReplyDelete
  3. sian iris..yela bdk tk mkn kn masuk angin..muntah byk kali pttnye die cal inform kn

    ReplyDelete
  4. tadika tu ade pergi renew sijil training taska2 malaysia ke tak?!
    aku un geram..
    on the 1st place
    budak2 tu muntah
    trus clal parents
    takde tunggu2 lagi
    ni seme bangsa tecer pemalas

    ReplyDelete
  5. isk!!
    apa nama cikgu tu?!!
    umur berapa?!
    dah kawin ke?!
    ada dia baca blog aku?!!
    dia tau iris punya mak punya BFF tu siapa?!!
    dasar!! mawrahnyeeeeeeee aku!!

    ReplyDelete
  6. bab muntah2 nie ena mmg scary
    bab2 yg mcm nie la
    ena selalu tekankan pd teaches dorang
    call klu anak2 tak sihat atau nampak lain mcm

    ReplyDelete
  7. betulla.. kalau ila pun hangin.. tp nak mrah2 mcm xseswai sbb dah anak kita sekolah kat siu..cuma boleh tegur la....

    ReplyDelete
  8. Isk isk... tak ptt la cikgu tu, hrp2 lps ni tak berlaku lg..

    ReplyDelete

Jemputla komen di sini...