Jom try resepi baru yg simple & sedap

malam semalam...Mummy Ayu try satu resepi baru..
simple & sedap..
emmm...
dapat resepi nie pun kat blog..
and..Nad plak dapat dari blog Ina Intan Berlian
share & share
Mummy Ayu pun tertariks nak try
sbb simple jer & nampak menariks...
so..jom Mummy Ayu plak share resepi nya kat sini
(semalam dah share hasilnya kat instagram)

bahan2 yg diperlukan:-
ayam.....secukupnya la yer.
mcm Mummy Ayu..untuk dinner..
so.tak sampai 1 ekor pun..

pas tu...blend~
bawang merah
bawang putih
garam
gula 
chic cube
air sikit
(semua bahan tu pun..agak2 cukup untuk ayam tu)
emm..bahan yg dah dikisar...dlm blender tu..tak nampak sangat plak
than...sos lada hitam & sos BBQ 
also.....black pepper crush
perap semua bahan ngan ayam tadi..
emmm..
perap dlm 2-3 jam
tapi...mcm Mummy Ayu..
Mummy Ayu sediakan hari selasa malam
hari rabu malam..baru masak
so.1 hari 1 malam gak la perap
he he he..
sebab..kalau perap hari selasa tu..nak masak malam tu jugak..mcm sekejab sangat
takut tak best
tu yg perap lama sangat tu
but..lagi lama,lagi cedap la

dah siap...
Mummy Ayu masuk kan dlm kuali ajaib nie
(kalau nak bakar pun boleh...bungkus ngan aluminum foil.than masuk oven)
masukkan gak carrot sikit, kentang sikit, bawang sikit
potong besar2...

biar ayam tu masak.....
tak lama sangat pun la
dah masak...
angkat ..letak dalam pinggan
and...siap..
dah leh makan..

rasanya..memang cedap
cuma malam semalam punya.agak kering
but..semua puji la...Ayah cakap sedap..Ibu pun kata sedap..Didi pun kata sedap
best2..
and..harus la nak try lagi nanti
sbb senang sgt

leh siap perap awal2...
and bila nak masak..bawa kuar jer..
kan?
jom try!!!

mummy_ayu

I am Mummy Ayu and obviously I am a mummy of two kids, Ian and Iris. This blog is like my diary. Its contain my life story, my kids, my passions,my hobbies, my friends, my cooks and many more.

7 comments:

  1. Lprrrr wei...aku mls,part perap lama2

    ReplyDelete
  2. nak cuba gakla nnt ayu...mmg sempoi je resepi dia

    ReplyDelete
  3. Saya masak aritu pun agak kering sket
    Pasni nk buat dia berkuah sket
    Nyum2! :)

    ReplyDelete
  4. Harus mencuba jugak lepas nih :-)

    Thanks for sharing..

    ReplyDelete
  5. perghh!!
    aku lama simpan cik regina..
    mingu ni tak thu sempat ke tak buat resepi baru

    ReplyDelete
  6. kita beriya amik resepi tp x buat2 lagi tgk esok cam mana hehe

    ReplyDelete

Jemputla komen di sini...