Takde duit tukar....

salam and morning kengkawan semua
selamat hari rabu!!

pagi nie...sampai opis mcm biasa
boss takde..
:-)
so..free sikit la
but keja ..still ada
sebab nak settle kan keja yg mana tertangguh


nie nak share cita & kejadian semalam petang....time Mummy Ayu balik keja
semalam..balik keja..Mummy Ayu singgah terminal 1 jab..beli barang sikit
than..Mummy Ayu naik cab
semalam tak parking keta kat terminal
sbb pagi naik keta ngan Didi..
plus malas la nak kacau Ayah suruh dtg amik
memang kadang2 Mummy Ayu amik cab jer

naik cab.... cakap nak gie Taman Permai
and..driver cab tu...."RM 8"
memang dah tau dah.....standard rate
for info....Seremban punya taxi..ada meter tapi memang tak guna meter
tak tau napa..memang mcm tu
so...ok jer la
(bukan pic sebenar..pinjam kat Mr. Google)
sekali...
dah masuk Taman Permai..
pakcik taxi tu tanya la..
area mana..
Mummy Ayu pun guide la..
kena terus, 2nd traffic light kena buat u turn
sekali...pakcik tu boleh ckp..
"oo..tu dah masuk Permai 3tu ..kena RM 10 la"
pulak...
Mummy Ayu sabar lagi sambil explain..
"saya dah biasa naik cab cik.memang RM 8"
bukan berkira..dah memang rate mcm tu
tapi Pakcik tu mcm berkeras la nak RM 10
Mummy Ayu ckp sekali lagi..
"saya dah selalu naik cik..memang RM8 jer''

plus..kalau dia tak u turn sbb nak hantar Mummy Ayu
dia still kena u turn untuk kuar dr Taman Permai tu

both..senyap

sampai rumah Ibu Mummy Ayu..
Mummy Ayu hulur RM 20..
dia kata takde duit tukar
emm..ok..
Mummy Ayu hulur RM 10
pun dia kata takde duit tukar

mula dah panas
but tak nak la kurang ajar
plus dah nak magrib

last2 Mummy Ayu kasi jer RM 10 tu and say..
"amik jer la cik"
serius..memang tak ikhlas plus marah plus geram
and rasa mcm nak cakap jer..tak halal RM 2 tu

mcm mana bawak taxi tapi takde duit tukar
plus Pakcik tu serius muka sombong & tak friendly langsung
time cakap tu..berlagak plak tu
tak pernah jumpa lagi driver cab yg mcm nie...

selalu nya Mummy Ayu naik cab..
majoriti driver dia friendly..
siap leh sembang2 lagi
ataupun kalau yg bangsa lain tu...
at least senyum & cakap terima kasih semua

nie....Pakcik tu
dah la stop kat tengah jalan
time Mummy Ayu nak amik duit kasi tu
ada keta nak lalu..
of coz la mcm blocking kan cab kau tu
dia boleh ckp
"cepat sikit..keta nak lalu tu"
boleh?
mcm menghalau jer
sbb dah dpt RM 10 mcm dia nak tu

dah sah2 salah kau..
sapa suruh berenti tengah jalan
parking la tepi sikit
dah Mummy Ayu kasi RM 10.... dia tak ckp terima kasih atau sorry
sbb takde balance
kalau dia cakap terima kasih atau sorry sbb takde tukar duit
at least..sejuk gak la hati Mummy Ayu
ini..takde manners langsung..
mcm mana boleh bawa cab pun..tak tau la
tak friendly user langsung
suppose dia tulis kat luar cab dia tu..
"sediakan duit kecil secukupnya"
mcm kat bas tu

last2 Mummy Ayu turun
geram + marah + bengang
hempas pintu teksi dia
and..bengang giler la bila tengok cab
memang la tak kisah ngan baki RM 2 tu
but perangai dia..

kalau kengkawan..marah tak?

mummy_ayu

I am Mummy Ayu and obviously I am a mummy of two kids, Ian and Iris. This blog is like my diary. Its contain my life story, my kids, my passions,my hobbies, my friends, my cooks and many more.

2 comments:

  1. Saya penah kene mcm akak ni
    Kerek giler kot!
    Ngengada. Kena dpn klcc lg la dia berlagak
    Aduhh memori daun pisang btul!

    Ps: oo kak ayu bilik no 921, saya 721 :)

    ReplyDelete
  2. adohaiii macam manalahhh pakcik tuu kan .. apa lah yg berat sgt nak cakap tkasih ..
    dia tuu bawa cab , tunggu dia ada masalah , susahlah org nak bantu dia sok2 kan ..

    tapi x perlah dikk
    kita doakan aje dia dpt petunjuk dan sedar perbuatan dia yg sombong tuu merugikan dia ..

    tapi if akak on ur place sure akak pun rasa geram huhu

    ReplyDelete

Jemputla komen di sini...