Shoplinks.Asia

Monday, September 23, 2013

Ayam Percik

kan Mummy Ayu ckp..
weekend lepas...dok main masak2 jer
sabtu masak kat rumah Ibu
hari Ahad..masak kat rumah Mummy Ayu plak..
menunya..ayam percik..
kali nie plak....tergoda tgk kat blog Nad Mama Zakwan & Nayli
so..hari Sabtu tu..
siap2 beli bahan2nya..
semuanya yg biasa2 jer..
and..pagi ahad tu....masak la..
and..hasilnya spt di atas tu..
kat rumah Mummy Ayu..takde pemanggang ajaib tu, kat rumah Ibu jer
(Mummy Ayu jarang masak.....so malas la nak beli)
disebabkan takde pemanggang ajaib tu..
Mummy Ayu grill biasa jer..dlm non stick pan...
ok jer....boleh pun..
and..kuah tu..pun cedap jadi dia
cuma Didi komen (chef komen tu)...santan kurang
ok...lain kali buat kena extra kan sikit santan tu

tu dia..siap print screen resepi dr blog Nad lagi..

and...resepi nya adalah spt berikut:-
AYAM PERCIK 

Bahan-bahan : 
Ayam
Bawang merah *kisar 
Bawang putih *kisar
Halia *kisar
Serai (potong serong) *kisar
Cili boh 
Santan
Asam keping
Serai (dititik)
Garam & gula

Cara-cara: 
Mula2 bersihkan ayam 
Perapkan kejap ayam tu dgn bahan kisaran (amik sikit)
Biarkan kejap

Untuk kuahnya
Tumis bahan kisaran
Bila dah naik bau, masukkan cili boh (ikut kepedasan masing2)
Masukkan asam keping & serai yang dititik
Masak sampai pecah minyak
Pastu masukkan santan
Perisakan dengan garam & gula

Ayam yang dah diperap tadi tu
Boleh la mula dibakar dalam pemanggang ajaib
Sambil-sambil tu, perasakan sikit dengan kuah ayam percik tadi
Lebihan kuah boleh la dituangkan selepas ayam dah siap dibakar nanti

resepi yg simple but sedap..
emmm....

# satu lagi menu yg Mummy Ayu nak try, but kena tangguh ke weeken nie 
pun dr blog Nad..resepi apa...? jab ek...

3 comments:

adianiez AIDA said...

periuk ajaib memang best. tapi tu la, aida pun jarang masak. jarang la guna periuk ajaib tu...
sedap nyer la ayam percik tu. aida minta izin copy paste ye... nak try.

Nad MamaZN said...

Sedapnya kak...
Aritu saya buat pun terkurang santan :)

mrs kayrul said...

periuk ajaib dah ada...bila2 boleh mulakan projek ayam nie

Salam jumaat

©Copyright Reserved to Life Is Beautiful l Designed by DayangDeno