Start Up - K-Drama

abis dah cita... cuti2 Malaysia 
meh masuk cita lain plak

baru x baru la..
abis dah layan cita Start Up ni 
bagi Mummy Ayu best
but adik Mummy Ayu ckp x best plak
so...terpulang masing2 la kan

cita ni mengisahkan tentang Dal Mi & kakak dia...In Jae
masing2 lepas mak & bapak diaorang bercerai
masing2 membawa haluan masing2

Dal Mi..lakonan Suzy
heroin & watak utama dlm cerita ni 
pilih utk ikut bapak dia
yg sedang struggle utk berjaya 

In Jae plak ikut mak dia
berkawin baru dgn org kaya
siap tukar 1st name lagi
and selalu ckp yg Dal Mi salah pilih

 lama2..diaorang terpisah
In Jae membesar jadi somebody yg berjaya
bekerja di syarikat besar bapak tiri dia

Dal Mi plak
tolak peluang utk sambung belajar
sbb nak tolong nenek dia
selepas kematian bapa dia
and cuba mulakan business jugak
tapi masih belum berjaya

lepas kematian bapa dia
Dal Mi mcm kesunyian....down sgt
so nenek dia minta tlg sorang budak...Ji Pyeong
2nd hero dlm cita ni...ni pic masa dia kecik la...
tapi hero di mata Mummy Ayu..ha ha...
Mummy Ayu selalu 2nd hero krisis la..mcm cita Jelousy Incarnate dulu

Ji Pyeong ni anak yatim piatu
dia pandai, level genius la
dia mcm susah, so nenek Dal Mi tolong
kasi tempat tinggal & makan semua

nenek dia minta Ji Pyeong ni tulis surat utk Dal Mi
mcm pen pal la
but x guna nama dia
guna nama Do San

Do San ni 1st hero dlm cita ni
Do San ni...juara satu pertandingan yg kira hebat la
so..Ji Pyeong guna nama tu
sbb nampak pandai

lama gak Dal Mi & Ji Pyeong ni bertukar surat
sampai la 1 hari tu...
Ji Pyeong kuar dr rumah nenek dia..utk mulakan life baru
sedih time ni
:-(

pas tu masing2 besar dah
Dal Mi jumpa kakak dia...
dia nak tunjuk la dia dah berjaya
dia tipu dia ada BF yg berjaya, hensem & nak buka business sama2

so....dia pun cari Do San ni
emmmm?

time ni jugak...Ji Pyeong terjumpa dgn Dal Mi
of coz la dia ingat nama Dal Mi
sbb diaorg kan pen pal
so..dia follow Dal Mi
and jumpa nenek dia
pun sedih
sbb re-united balik
so nenek dia pun cita ngan Ji Peong yg Dal Mi tgh cari Do San
bocor la rahsia diaorang
sbb Do San langsung x kenal Dal Mi
sbb Ji Peong yg guna nama Do San tu

oh ya..ni Ji Pyeong yg dah besar
comei kan..tambah2 bab lesung pipit tu
Ji Pyeong ni baik sgt
walaupun nampak kasar kadang2 tu

so Ji Pyeong pun cari Do San
and dia berjaya jumpa Do San sebelum Dal Mi jumpa
jumpa2....diaorang bertiga ni
ada syarikat kecik yg mati segan hidup tak mahu...kata org
pandai, genius but x tau nak gunakan
ha ha ha..pada pandangan Mummy Ayu la

Ji Pyeong explain & minta tolong Do San ni tolong Dal Mi
baru la hensem lepas dah make over....

mula nya Do San x nak tolong 
but bila dia nampak Dal Mi
dia setuju tolong.....depan kakak & mak dia 
nak tunjuk kan Dal Mi pun berjaya

but x lama pas tu..kantoi jugak
bila diaorang
sbb In Jae keluar dr syarikat bapak dia
nak mulakan business sendiri
Dal Mi pun
masing2 join mcm program anjuran Sand Box
utk support syarikat baru

masing2 compete each other

nak jadikan cerita Ji Pyeong ni pun kerja dgn Sand Box
so..dia banyak sgt tolong Dal Mi
and...pd masa yg sama, dia pun suka kan Dal Mi
but Dal Mi suka ngan Do San
sbb dia ingat Do San tu memang pen pal dia dr kecik
emmmm....

so...apa endingnya?
Dal Mi tau tak yg Do San tu bukan pen pal dia?
sebenarnya Ji Pyeong
Dal Mi pilih siapa.... Do San ke Ji Pyeong?

Mummy Ayu of coz la team Ji Pyeong

nak tau ending nya
kena la layan Start Up
16 episod je
dlm netflix pun ada
selamat menonton!!!!

mummy_ayu

I am Mummy Ayu and obviously I am a mummy of two kids, Ian and Iris. This blog is like my diary. Its contain my life story, my kids, my passions,my hobbies, my friends, my cooks and many more.

No comments:

Post a Comment

Jemputla komen di sini...