Daging Pesamah

nie la resepi baru yg Mummy Ayu baru belajar raya kali ni
daging masak pesamah
emmmm....
Mak kata nak masak 
Mummy Ayu pun baru 1st time dengar

rupanya ni menu org utara 
Mak ckp..org dulu2 kat belah utara tu
akan masak lauk pesamah ni bila ada kenduri kendara
and daging nya memang di potong saiz besar

resepinya ada kat sini....
bahan2 yg Mummy Ayu guna hari tu
bawang merah, bawang putih, halia
dikisar halus

daging..of coz
potong besar2

lada hitam
cari blender kering x jumpa plak
so kita tumbuk2 sikit 

tambah serbuk kari, serbuk kunyit, garam, gula, lada hitam tadi
gaul kan mesra kat daging tadi
siap dah..perap ni lagi lama lagi sedap kan
so hari tu Mummy Ayu perap sabtu malam tu
hari ahad tengahari tu baru kami masak
masak dlm pressure cooker ..so x de lama sgt
kalau guna dapur biasa, makan masa jugak ni....

tambah juga.....
kayu manis, buah pelaga, bunga lawang, bunga cengkih
daun kari & daun pandan

bila dah masak..daging dah lembut
masukkan kerisik, air asam, santan & susu cair, gula merah
rasa balik..tambah apa2 yg kurang rasa tu kan
than siapppp

memang sedappp
alhamdulillah

About mummy_ayu

I am Mummy Ayu And obviously I am a mummy of two kids, Ian and Iris. This blog is like my diary. Its contain my life story, my kids, my passions,my hobbies, my friends, my cooks and many more.

6 comments:

  1. Menarik resipi ni, macam gabungan kari dgn rendang. Mesti sedap.

    ReplyDelete
  2. Dulu kira ni lauk mewah ni sbb daging potong besar🤭

    ReplyDelete
  3. Pernah makan daging pesamah nii sedap ..dulu memang antara lauk wajib ada kalau pergi kenduri ..sekarang ni susah nak ada menu ni ..

    ReplyDelete
  4. 1st time dgr....in pic nmpk mcm rendang jer

    ReplyDelete
  5. Saya pun baru dengar mum. Agak mirip Kalio daging atau rendang yg masih basah yaa

    ReplyDelete

Jemputla komen di sini...