cerita pasal karipap pusing ni yer
as I promised tadi
dah lama giler Mummy Ayu x wat karipap kan
puasa hari tu pun..beli yg frozen je
sbb jumpa yg sedapp kan
but malam tadi yer
extra rajin & gigih plak wat karipap
mula nak buat karipap biasa je
but ... mcm best je karipap pusing
so..lepas siap2 semua
memula wat inti nya
ala....wat skt jer
dlm 5 biji kentang je pun
siap inti baru wat doh nya....
sementara tu inti pun sejuk la kan...
doh karipap pusing ni leceh sikit
sbb kena buat 2 bahagian
satu...yg bahagian luar nya....tepung + air + marjerin + minyak panas + air sejuk + garam sikit
ibu yg ajar mcm ni... Mummy Ayu pun follow je la kan..
second.....utk bahagian dalam nya.... tepung + marjerin...
pas tu masukkan bahagian kuning tu dalam bahagian putih
pas tu kena gulung2....
nak kasi layer2 tu kan
pas tu potong2 lagi
than baru la roll..jadi kulit karipap nya....
letak inti....letak ayam banyak2
emm..puas la makan kann
alhamdulillah...diberikan kerajinan & kegigihan nak buat karipap memalam kannnn
voila....
nampak kan layer2 tu
pagi tadi goreng la utk bekal...utk Iris bfast...
for Ian, dia keja pagi hari ni...x nak plak karipap
dia request roti sosej & coffee....geng Mummy of coz
siapppp......
3 org....3 menu yer
nasi guyeng
karipap
roti sosej
mcm2 kannnn?
he he he
alhamdulillah..sihat, boleh la buat semuanya
😊😊😊
karipap pusing fav...slalu mkn yg mak aku buat jual
ReplyDeleteRajin dan pandainya ayu! Tabik laaaa...mz reti mkn jerrr dan memang suka la karipap pusing ni
ReplyDeleteBila anak-anak dah requestkan, kenalah buat...
ReplyDeleteOwh macam tu caranya.. baru tahu hehehe
ReplyDeletePart karipap ni saya suka kulit luar dia yang rangup. Makan gitu je pun ok je. Hehe
ReplyDeletebagi akak buat confirm x jadi pape.hahahaha....buat la frozen bleh akak beli...
ReplyDeleteSalah satu kue yg saya tak pernah skip cari tiap kali ke Penang atau KL 😄😄. Kalo di Penang saya ada tempat langganan. Kalo di KL hrs cari dulu 😄
ReplyDeleteRajin MA buat karipap frozen . Kalau dekat ni CCL dh tempat
ReplyDelete