DIY ~ Tutorial paper bag

okies....
nie pun dah lama nak buat 
tapi tak buat
sampai tertunggu2 kawan nie.....
Radziah...salah sorang silent reader blog picisan Mummy Ayu nie
last 2 week la..dia email..
tanya kat Mummy Ayu..mcm mana nak buat paperbag
and Mummy Ayu plak..mcm terbaya Lya ada buat tutorial
rupanya..takde
so.......
here we are...
tutorial dr Mummy Ayu
harap2 faham la yer
and to Radziah...sowie yer sbb lambat....
ok........
mula2....
siapkan kertas
nie bergantung kepada besar mana paper bag yg kita nak
mcm Mummy Ayu nie..
Mummy Ayu guna kertas A4 jer
lipat seperti pic atas nie
gam kan
pas tu..lipat 2 mcm pic atas nie
tapi..jgn lipat
sbb
...just nak amik side tepi untuk kedua2 sisi paper bag tu..
kalau nak lebar..lipat lebar la...
mcm Mummy Ayu nie..just lipat sikit jer
lepas tu....jadi mcm nie...
lipat plak lipatan tadi ke dalam..
jadi mcm pic atas nie
kan dua2 sisi paper bag tu sama
kalau nak lebar..kita lipat lebar
janji ....sama saiz...
ok..jadi mcm ni bila dah buat dua2 sisi
kita lipat bahagian bawah plak..
nie leceh sikit la
Mummy Ayu pun kadang2 buat tak cantik sgt
buat mcm pic atas tu
dua2 bahagian
than
jadi mcm nie...
dah nak siap la nie..
lipat mcm nie...
and
lipat lagi sekali mcm nie
and...gamkan
pas tu
siap.....
dah jadi dah paper bag....
and...
leh la tampal2....hias2 kan..
senang tak?

Mummy Ayu dulu pun tak pandai buat
yg ajar Mummy Ayu buat paper bag nie kan..
tak lain tak bukan..
Net...my dearest BFF
ma acih to Net....!!!
and to Radziah...
selamat mencuba!!!!!!!!!!!!!!!


mummy_ayu

I am Mummy Ayu and obviously I am a mummy of two kids, Ian and Iris. This blog is like my diary. Its contain my life story, my kids, my passions,my hobbies, my friends, my cooks and many more.

4 comments:

  1. saya selalu buat beg ni kalau time hari guru. tuto utk top komentar ada tak? hi hi hi...

    ReplyDelete
  2. Saya pun selalu buat paper bag sendiri time ada function utk anak2

    ReplyDelete
  3. Nak try la buat, sbb MJ mmg suka ada paper bag ni

    ReplyDelete

Jemputla komen di sini...