Durian Crepe @ Durian Pancake....

akhirnya....berjaya gak buat nie
kan sekarang tgh hangat..
musim durian crepe atau pun durian pancake nie
~~~~
Mummy Ayu dulu kan keja hotel..
masa kat Mandarin Oriental.....selalu makan..
minta kat chinese chef tu..sbb durian pancake nie just serve kat chinese restaurant jer
so.........just bodek2 la ngan chef tu
~~~~
pas tu..masa Prince hotel....
buat sendiri.....sbb ada dlm menu
and..kalau tau la..time tu...durian pancake nie akan sepopular ni
memang Mummy Ayu salin resepi dia 
and amik gambar step by step sekali
tapi....
sayang seribu kali sayang
Mummy Ayu tak simpan resepi tu
:-(
yg ingat..memang guna banyak jenis tepung
and...buat nipis2....
so....
sbb nak buat gak
and hari tu beli kat Ibu..Ibu pun suka
plus Ibu pun tgk kat FB..ramai org buat
so..dia pun nak buat gak
Mummy Ayu pun copy 2 resepi dr blog kengkawan
and
1 lagi dr blog Cik Lala
ingat nak try dua2 la
tapi...sabtu lepas...lepas buat ladybird cookies tu
terus buat durian pancake ni
bahan2nya:-
20 gam tepung gandum
20 gm tepung ubi
10 gm tepung castrad
10 gm tepung jagung
1 biji telur
1 sudu besar gula
1 sudu kecik minyak
40 ml susu segar
150 ml air
cara2nya:-
gaul atau blend semua bahan. (Mummy Ayu gaul jer..guna whisk)..
than tapis kan supaya lagi fine.
pas tu..masak dlm non stick pan.
pas tu..tgk dah kering bahagian atas tu..angkat. tak perlu terbalikkan pun tau...
letak atas kertas..mcm Mummy Ayu buat nie
tak pun..letak dlm pinggan pun leh jer...
yg bahagian atas tu..untuk bahagian luar kulit durian pancake tu..
so..letak atas kertas
maksudnya...yg bahagian bawah yg kita masak tadi..mengadap ke atas..untuk letak krim & isi durian

untuk isi dalam:-
isi durian...dilenyek2kan sikit
whipping krim ~ Mummy Ayu suka guna yg dlm kotak tu..
just pukul sampai gebu & campur sikit gula icing
(ada sesetengah brand dah siap campur ngan gula..so just pukul jer)
dah siap...
boleh la mula mengulung..
and hasilnya..........
tara......
gebus tak
cuma bahagian bawah tu..
tak kemas kan Mummy Ayu buat
makan..cedap jer
isi dalamnya...
Mummy Ayu letak krim sikit jer
and durian banyaks
sbb..tak suka kalau krim banyak..muaks..
and...semalam....
Ibu Mummy Ayu plak buat sekali lagi.....
emm..cun kan?

pas nie..nak try respi yg kat blog Nad plak

pendek kata..senang la buat durian pancake nie
sekejab jer dah siap....
and cedap kalau makan time sejuk2..
satu resepi nie.leh dapat dlm 12 biji la durian pancake nie
selamat mencuba!!!!!                    


mummy_ayu

I am Mummy Ayu and obviously I am a mummy of two kids, Ian and Iris. This blog is like my diary. Its contain my life story, my kids, my passions,my hobbies, my friends, my cooks and many more.

10 comments:

  1. telan air liur nengok ni...ayu, boleh tunjuk whipping cream tu camner...pastu kuali leper camner...sebab takde kuali leper lagi...kena p beli dulu...huwaaa

    ReplyDelete
  2. ok...ok..along nak cuba jugak...share resepi eh..

    ReplyDelete
  3. tetiba rasa cam glamer pulak sbb ada nama kat atas tu.. nanti hantar sikit ye..

    ReplyDelete
  4. wah, seronok jer tgk orang dok bt durian crepe ni...saya nak buat malas..tengok jer la...hehe

    ReplyDelete
  5. terliuh tengok .. nk buat lah nanti .

    ReplyDelete
  6. nak buat nih die punya kulit kena nipis kan baru sedap

    ReplyDelete
  7. Kak ayu, better pakai resipi yg kak ayu guna ni. Saya try yg ni lagi mudah dr resipi kt blog saya...
    Yang resipi tu crepe nye mcm telur dadar, sbb byk guna telur..resipi ni sedp! =)

    ReplyDelete
  8. berjaya!! :), nk buat gak, pasni nk try resipi ayu plak

    ReplyDelete
  9. X suka mkn sb suka mkn doyan ori.....tp sara mmg suka mkn...

    ReplyDelete

Jemputla komen di sini...