Resepi Biskut Ice Cream

dia ada tanya resepi bikut ice cream tu
senang jer..
Mummy Ayu pun cari kat internet jer..

bahan2nya:-
130 gm butter
60 gm gula icing
160 gm tepung gandum
20 gm tepung jagung
20 gm tepung kentang
10 gm tepung kastad
1/4 sudu kecil serbuk penaik
10 gm serbuk badam (Mummy Ayu tak guna pun)

cara2nya:-
mcm biasa..campur gula & butter...gaulkan..
jgn pukul lama2 sangat..pas tu masukkan tepung2 tu..
kalau lembik...tambah sikit tepung kastad
pas dah siap..terap kan acuan ice cream...
bakar....dlm 15- 20 minit.
bila dah masak..
biarkan betul2 sejuk..
dah sejuk, baru celupkan choc cair & tabuk manik2 color tu..
untuk senang....pas dah celup choc cair tu kan,
letakkan biskut ice cream tu...atas tray g dah dilapikkan plastik..supaya tak melekat....

siap..

biskut ice cream nie memang requested by Iris
so..dia suka sangat la bila Mummy Ayu buat biskut tu..

:-)

mummy_ayu

I am Mummy Ayu and obviously I am a mummy of two kids, Ian and Iris. This blog is like my diary. Its contain my life story, my kids, my passions,my hobbies, my friends, my cooks and many more.

4 comments:

  1. Suatu hari nak cubalah..hehe.. time bulan puasa, sibuk misi menjahit jer.. :-)

    Salam aidilfitri, maaf zahir batin..

    ReplyDelete
  2. eh nak try la nanti wat biskut ni, sure damia suka punyer

    ReplyDelete

Jemputla komen di sini...