Shoplinks.Asia

Friday, August 30, 2013

13 Jam A380

okay....
jom review novel..
lepas raya nie...here are my 1st novel yg dah abis Mummy Ayu baca
(ada 2 buah lagi lum baca)

novel nie...Mummy Ayu order sebelum raya
but...lepas raya baru dpt..sbb semua staff pun busy cuti raya kan

okay..novel terbaru nie..
keluaran Karya Seni
hasil karya...Evelyn Rose
penulis yg sama menulis novel "The Wedding Breaker"
which is..memang best..
novel yg jalan ceritanya..lain dr yg lain
and.....same goes to this novel...
best sesangat
baca sinopsis pun..dah tau best & tak sabar nak baca..
(pinjam pic novel Net..sbb terlupa nak snap pic novel Mummy Ayu)
sinopis belakang novel...
13 jam di dalam penerbangan ke London menaiki MAS A380, takdir menemukan HANA SOFEA danSyed HAYDAR, jejaka idamannya. Mencipta kenangan terindah di langit biru.
Mereka bergelar kekasih kayangan untuk empat jam, menari tango bersama, menjelajah seluruh pesawat bersama, merasai enaknya Caramel Latte bersama... Tap i tatkala MAS A380 mencecah lantai bumi,, segalanya pergi bagai wap di udara.
"Hana, thank you for last night... but i can't have cocaine all the time."- SYED HAYDAR
Melihatkan sendiri kemesraan SYED HAYDAR dan kekasih realitinya, si model jelita membangkitkanHANA SOFEA daripada mimpi indah.
Di kota London, A380 juga akhirnya menerbangkan HANA SOFEA kepada FAWWAZ HUSSAINI, jutawan kacukan Melayu-Inggeris-Arab. Tanpa sebarang sebab, Emmel, anak angkat Fawwaz menyangkakan Hana Sofea sebagai ibunya.
"My daughter likes you. If you're willing to let her call you mommy... i will pay you fifty buck per hour..."-FAWWAZ HUSSAINI
"Dapat hadiah tak?" -HANA SOFEA
"A pink Audi TT, is that okay?"-FAWWAZ HUSSAINI
"Saya nak Audi TT yang latest version aje. yang lain saya tak nak."-HANA SOFEA
Hadirnya HANA SOFEA menghiasi kehidupan mereka sekeluarga bagaikan indahnya bunga popi mekar, munculnya sang jutawan bermata ambar yang kuat pegangan agamanya itu dalam hidup Hana Sofea pula bagai menyedarkan HANA SOFEA tentang kasih sayang Tuhan. Dan saat semuanya bagaikan baru bermula, SYED HAYDAR datang menuntut sebuah cinta...
“Saya rindu awak, Hana… Jangan cakap awak dah kahwin dan budak ni anak tiri awak, Hana.” – SYED HAYDARAdakah  mimpi  akan  kekal  sebagai  mimpi  setelah  waktu  berlalu  dan  hari  berganti?
and of coz...
sinopsis versi Mummy Ayu...

Hana Sofea - heroin dlm cerita nie...
dia dok la berangan2 ngan adik dia..nak kawin ngan Haydar...(one of the hero dlm novel nie)
Haydar...seorang jutawan muda..yg encem
adik Hana nie pun dok kutuk la..
takkan dpt punya la

but...takdir kan..
on the way Hana..dlm flight nak gie oversea..sambung belajar
dia terserempak dgn Haydar
and..diaorang punya la mesra...sementara dlm flight ... selama 13 jam tu
but.....after turun flight tu..semuanya back to normal...

dlm flight yg sama jugak..dia terserempak ngan Fido & nenek dia...
yg sama gak on the way..ke London
dan disebabkan Fido & nenek dia..Hana berjumpa plak ngan Fawwan (abg Fido) & Emmel (anak Fawwaz)

Emmel..once nampak jer Hana..dia terus panggil Hana ...Mommy
and...Fawwaz plak offer kat Hana..
kalau Hana..sanggup jadi mommy kepada Emmel..dia dapat apa yg dia nak...
and..Hana pun..setuju
so..dia dpt kereta....dapat tinggal kat situ...
plus ..dapat anak yg sgt comel...
:-)

and..makin lama..Hana makin rapat ngan Fawwaz
Fido & nenek pun suka
Emmel..lagi la suka
Haydar...hilang dah nama dia

but lepas 3 tahun..Hana terserempak ngan Haydar..
what??
Haydar ingat dia dah kawin
but..dia find out gak yg Hana lum kawin

Hana pun..dah berubah..
makin mendalami agama
dia banyak belajar ngan Fawwaz
and..finally ..Fawwaz propose Hana
so sweet.....

but...belum happy ending lagi
sbb...pada masa yg sama
Haydar pun nak Hana juga
and..he is willing to do so many things to get Hana 

bayangkan...
Hana balik Malaysia..nak kasi tau family dia..
yg Hana nak kawin dgn Fawwaz
but..pada masa yg sama..
Haydar pun ada kat airport masa Hana sampai
and..family Hana ingat..Hana nak kawin dgn Haydar
and..Haydar siap panggil mak & abah lagi kat parents Hana
and adik Hana...punya la tak caya

jenuhla Hana nak explain..dia nak kawin 
but bukan ngan Haydar but dgn Fawwaz
and..Fawwaz plak..lum sampai lagi

and....something happen
Fawwaz dpt tau hubungan Hana & Haydar 
walaupun dah lama jadi
but..Fawwaz still tak leh nak terima

sian sangat Hana time tu
sbb sedih...
Haydar plak..mcm amik kesempatan
but at the same time
Haydar ni pun..sweet & romantik sgt

and..endingnya...
emmm.....
....adakahn Fawwaz boleh maafkan Hana & terima Hana kembali?
...mcm mana plak ngan Haydar?

uuuiiii...best kan?
menariks kan?
kalau nak tau..kena la baca novel 13 Jam A380 nie
serius..memang best...
ada Islamik jugak
and.....best sgt la....
:-)

congrats to penulis....Evelyn Rose
sbb berjaya tulis 2 buah novel ni..yg best & lain dr novel2 yg lain!!!
terbaik!!!!

2 comments:

baby comel said...

Kita pun dah abis baca sebulan yg lalu. Okey, semart cerita dia. Cuma rasanya the wedding breaker lg terkesan kat hati kot =)
Sbb A380 ni hana ni mcm banyak berangan je. Kekeke

Happy Mind said...

Suka cara akak olah sinopsis ni. Padat.Ringkas.Tepat. Btw...saya rasa cerita ni lagi best dr TWB. sebab sy suka novel yang ada dua hero...mcm cerita hindustan. hehe.Peace!

Salam jumaat

©Copyright Reserved to Life Is Beautiful l Designed by DayangDeno