Day 2: Kongsi resepi masakan yang paling simple

resepi masakan yg paling simple 
banyak je..
but yg paling simple sangat
of coz la kuih apam kampung ni...  
sbb bahan2 nya senang
and memang Mummy Ayu ingat je

bahan2nya-
3 cawan tepung gandung
2 cawan air
1 cawan gula melaka/gula pasir 
(kalau nak kurang manis...3/4 cawan pun ok dah)
1 peket yis
kelapa parut secukupnya
garam secukup rasa

cara2nya- 
masak 1 cawan gula + 2 cawan air tu
biar sampai gula tu larut
than sejuk sikit..biar suam2 
bila dah suam, campurkan dgn tepung gandum
gaul2 kan & add on 1 peket yis tu
gaul lagi sampai rata mcm ni
x yah guna mixer pun, guna whisk je
sampai jadi smooth mcm ni
masukkan dlm loyang yg dah disapukan sedikit minyak
or kalau rajin nak guna acuan kecik2 comel...pun sapukan minyak jugak
jgn penuh sgt sbb adunan ni akan naik
ni before naik tu
ni after 40 minit mcm tu
see..nak penuh dah kan
and ada yg dah melimpah ruah dah

bila adunan dah naik cun
masukkan dlm pengukus
kukus dlm 30 - 40 minit mcm tu
than siapppp
gaulkan or taburkan dgn kelapa parut yg dicampurkan dengan sedikit garam tu
nak helok lagi ..kukus sikit kelapa parut tu, so that lagi tahan lama la kelapa parut tu
tu je...simple kan
memang selalu la Mummy Ayu buat

kadang2 Mummy Ayu x guna gula melaka
Mummy Ayu guna gula pasir
kalau guna gula pasir sama jugak caranya 
cuma...lepas dah siap masukkan yis semua kan
masukkan pewarna yg kita nak 
kalau nak 2 warna bahagi la dua adunan tu  warnakan

so... jadi la apam color2
hah..jadi la apam bandar plak kan
mcm ni
atau pun buat color pink
mcm ni....
lain la sikit rupanya kan
but sama je kuih apam
he he he
simple kan?

selamat mencuba!!!!

About mummy_ayu

I am Mummy Ayu And obviously I am a mummy of two kids, Ian and Iris. This blog is like my diary. Its contain my life story, my kids, my passions,my hobbies, my friends, my cooks and many more.

9 comments:

  1. lamanya tak buat apam ni kak... sedap ni

    ReplyDelete
  2. tgk MA buat nmpk senang je.. tp kalau nk buat sendiri alahai nevesnya takut x menjadi

    ReplyDelete
  3. Saya suka kuih ni 😍 sedapnya!

    ReplyDelete
  4. Mak nieyl suka buat apam ni dluuu...
    skrg mak kata dah byk lupa dah...
    jadi, anak dia membeli je la hehehe

    ReplyDelete
  5. linda mmg suka makan kuih apam...boleh lah cuba lepas nie...senang je resepi mummy

    ReplyDelete
  6. my fav tp tak pernah la masak2 kuih apam ni...selalu beli jer kat gerai hahahhah

    ReplyDelete
  7. seriuslah ini simple? kalau aku yg paling simple telur mata kobau hahhaha

    ReplyDelete
  8. Kue fav saya juga. Tapi biasa beli di pasar, belum pernah buat sendiri. Dan memang LBH sedap pakai kelapa kukus itu kan 👍

    ReplyDelete
  9. Nampak post ni terus teringin jugak MA....

    ReplyDelete

Jemputla komen di sini...