How to create a good mood?

MOOD
semua org ada mood yg tersendiri
or even mood yg berbeza2 pada setiap hari
mood bermaksud an emotional state of mind or feeling
atau pun dalam BM bermaksud perasaan (betul kan)
but dlm BM pun..mood jugak la kot....
setiap hari kita bangun je keja
kita akan ada mood sendiri
mcm "Monday Blues"
mood weekend lum hilang
malas je nak gi keja
lebih kurang mcm tu la....
but for Mummy Ayu
kita sendiri, apa yg kita buat yg mempengaruhi mood kita utk hari tu

mcm Mummy Ayu
sampai opis Mummy Ayu akan on radio..my fav channel...Hot FM
than kemas2 apa yg patut
kuarkan fail2...
than spray2 office sikit kasi wangi2
tu pun mempengaruhi mood utk hari tu
than of coz... my coffee
unless hari tu Mummy Ayu dah decide...no coffee day
kalau x..memang without fail la kan

suasana yg baik pun mempengaruhi mood 
πŸ’“πŸ’“πŸ’“

lagi satu yg boleh buat mood Mummy Ayu baik..
bila tetiba moody tu kan
tambah2 lagi bila nak time bendera jepun kan...
is choc
emm.. yum yum
mula la mencari dessert2 yg manis ni
walaupun memang tgh cut sugar bagai kan
tapi nak jugak
walaupun sikit
dulu memang banyak la
but now dgn umur dah meningkat naik ni
dpt skt2 pun happy dah
lebih appreciate gitu....

antara perkara yg boleh buat mood kita baik:-

* tidur yg cukup
kalau x cukup tido, memang boleh bad mood & mood kita jadi swing
penin kepala la
and lepas tu.mula la
memang sopil mood kita utk hari tu
unless..curi2 masa utk take nap kejab
kejab pun jadi la....

* do something nice to another person
even small2 things pun....
yes, ni pun betul
bila kita buat org disekeliling kita happy, kita pun akan happy
mcm belanja dioroang makan ... unexpected...
bayangkan diri kita sendiri la...
tetiba hari tu, gi kedai beli kopi... ada yg belanja..of coz happy kan
mcm tu jugak org lain....
so...be good to everybody :-)

*put on an outfit you love
yezza...
pakai cantik2, pakai fav color kita
so that kita rasa bersemangat & feel good about our self
😊😊😊

* smile to stranger
or mcm kita org Islam ni
digalakkan beri salam bila beselisih tu
x salah kan.. memang kurang sgt diamalkan 
even Mummy Ayu pun
buat kadang2 tu...Mummy Ayu buat jugak
at random..bila berselisih tu
tambah2 lagi..org lagi tua dr Mummy Ayu
Mummy Ayu akan beri salam, tanda hormat
and..its feel really good

kengkawan pulak..
mcm mana nak dpt kan mood yg baik?
share ngan Mummy Ayu 
mana tau... boleh Mummy Ayu try jugaks...

About mummy_ayu

I am Mummy Ayu And obviously I am a mummy of two kids, Ian and Iris. This blog is like my diary. Its contain my life story, my kids, my passions,my hobbies, my friends, my cooks and many more.

9 comments:

  1. Don't mess with me in the morning, otherwise the whole day would be a bad day kot haha ...
    Tp, being able to see the sun rises every morning is a blessing and bantu PH utk dapatkan mood yg baik sepanjang hari (plus everything u said πŸ‘†). Allah bagi satu hari lagi utk bernafas, jadi nak gunakan sebaik-baiknya. Giteww....

    ReplyDelete
    Replies
    1. so true.. MA pun start a day..celik2 mata je, syukur alhamdulillah masih diberikan peluang utk bernafas & utk be a better person....

      Delete
  2. Betul MA .kadang mood berubah tiba"senang..tiba"berantakan..ya pintar' kita cari cara saja supaya mood jadi baik lagi .dengar musik atau secangkir kopi cukuplah menaikkan moodπŸ˜€

    ReplyDelete
  3. Sedapnya cokelat mummy. Betul mommy mood kita awal pagi boleh mempengaruhi mood seharian kita. ;)

    ReplyDelete
  4. i selalu tak stabil mood heheh depending on berapa byk keje pending/urgent work etc

    ReplyDelete
  5. Plan kpi apa nak buat esok sebelum tidur pd sebelah mlmnya... bila dah plan, kita akan ada hala tuju dan bila kita buat spt apa dirancang, keja done & setel, mood akn ok... hati munge² gitu... bila di rumah hujung mgu pun mcm tu jugak.. sbb tu weekend suka je berpagi² kalau bgn lmbt semua terlajak nnt akn rasa x best je

    ReplyDelete
  6. Mood saya baik bila dapat berlari, waktu pagi. Betul cakap Mummy Ayu, bila bagi salam kat strangers, yang selisih masa tengah lari, pun feels good juga. Senyum pada orang yang selisih dengan kita. Betul, kopi pun sama. Kalau tak dapat, rasa nak naik angin je. :)

    ReplyDelete
  7. kita manusia biasa... ada mood yg turun naik ikut keadaan...

    cara saya nak dpt kan mood baik, cari teh tarik or tidur. insya allah lps tu ok laa blk.

    ReplyDelete
  8. Kalau Teddy sih minum susu cokelat, beli snack kesukaan, baca Novel, Komik, Main Game Bu.

    Itu semua dapat meningkatkan Mood TeddyπŸ˜‚πŸ‘.

    Terima Kasih telah berbagi

    ReplyDelete

Jemputla komen di sini...