Projek semalam....Fruit Tart....yum yum...

ini dia..projek Mummy Ayu semalam
main masak2.......
Mummy Ayu dulu..masa keja chef, masa practical dulu..(lama dah tu)
selalu gak la buat fruit tart nie..masa kat pastry kan
so.....tetiba jer..dok pikir2..nak buat apa yer...dessert yg lain dr yg lain
and..tak susah nak buat
and..senang nak dibawa...emmm ke mana? biar la rahsia dulu
so....mula2 nak buat pavlova
tapi..kalau nak bawak..nanti cream lagi..so remeh
so..terfikir  plak fruit tart nie...
so..google cari resepi..
and....gie shopping bahan2...
and..mula baking...
:-)
mula2 buat doh untuk kulit tart dulu..sebelum kuar tu
sbb doh nie kena rest kan dlm peti ais
pas dah buat doh..baru kuar beli bahan2 lain...

Bahan-bahan untuk doh:

·         170gm marjerin
·         50gm gula aising
·         1 biji telur Gred C
·         290gm tepung gandum (Ayu guna 200gm jer)
·         1 sudu kecil esen vanilla

Cara-cara :

1.      Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu. Jangan putar lama sangat.
2.       Masukkan telur dan esen vanilla. Pukul sikit lagi.
3.       Pas tu masukkan tepung sedikit demi sedikit. Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh. Than restkan doh tu dlm peti ais.....(ikut resepi asal, semalaman, tapi Ayu restkan dlm 2-3 jam jer).
4.       Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat (Ayu ikut cara Kak Ida, canai dulu..terap ngan acuan bulat yg sesuai than baru masukkan dlm acuan..than siap) sebelum bakar, cucuk dengan garfu supaya tak mengelumbung. Bakar pada suhu 170oC sehingga masak.(bakar lebih kurang 20 - 24 minit)
5.       Biar sejuk dan simpan di dalam bekas kedap udara sebelum digunakan
6.       Nota : Jika guna telur Gred B, buang sedikit putih telurnya untuk mengelakkan crust menjadi keras sangat.


dah siap kulit tart tu..
kita buat filling plak...
Bahan –bahannya:-

·         1 1/3 cawan susu rendah lemak
·         2 camca besar tepung kastard (bird custard
·         2 camca besar gula
·         1 camca teh mentega
·         1 camca teh esen vanilla
Cara-cara:
·         Satukan semua bahan2 untuk kastard kecuali mentega dan esen vanilla, dalam periuk.
·         Kacau rata dengan whisk, kemudian jerang dengan api sederhana sambil dikacau selalu hingga pekat.
·         Matikan api, masukkan esen vanilla dan mentega, kacau rata dan tutup periuk dengan tudungnya. Ini mengelakkan custard berkepala pada permukaanya.

pas tu..cairkan sikit choc, untuk sapu kat kulit tart tu...
dah siap 

boleh mula buat dah...
sapukan choc cair kat kulit tart tu
(yg nie optional, buat boleh, tak buat pun boleh)
than paipkan sikit filling castart tu....
pas tu..
siapkan buah2 yg nak diletakkan atas tart tu...
semalam Mummy Ayu test jer , so..guna buah2 yg simple jer...
kiwi, mangga & anggur
kalau guna, kiwi, strawberry & peach.mesti cun
tapi..nak guna buah apa2 pun boleh..
janji canti dilihat..
and kalau boleh, elakkan guna buah yg berair
taraaa...
dah siap pun fruit tart Mummy Ayu
suka.suka..
buat sikit jer dulu semalam
nanti baru buat banyak..
and weekend nie..nak buat kulit tart dulu..banyak2..
pas tu simpa dlm bekas elok...supaya tak masuk angin..
:-)

mummy_ayu

I am Mummy Ayu and obviously I am a mummy of two kids, Ian and Iris. This blog is like my diary. Its contain my life story, my kids, my passions,my hobbies, my friends, my cooks and many more.

5 comments:

  1. sedap yum2..aku tk pernh try lg..tp nk wat doh tu mls...tp mkn laju time aku wat blueberry cheesetart

    ReplyDelete
  2. bestnya..best kalau tangan buat kuih menjadi kan..along manjang x menjadi..

    ReplyDelete
  3. tgk mcm senang je ko buat ye ayu
    haih..
    aku bab tart ni masih la perlu kekuatan
    pavlova dah terer dah
    tpi tart ni
    haih..
    sadis..

    ReplyDelete

Jemputla komen di sini...