Hobi membaca

pinjam & share entry dr Sha ~ Kasihku Amani
sbb rasa nya isu ni menariks and alasan2 tu...emmm

Mummy Ayu ni memang suka membaca
one of my hobi is membaca
since dr bebudak la kot

masa sekolah rendah....Mummy Ayu suka baca cerita2 penyiasatan
pantang gi kedai buku..mesti dpt sebuah

masuk sekolah menengah..dah mula ngan novel2 cinta
Ahadiat Akashah.one of fav writer ..time tu la
plus majalah Remaja
sbb ada novel jugak dlm tu
selain...follow dewi remaja time tu
sampai kena rampas la majalah..sbb bawak gi sekolah

masuk IPT...lagi la
makin bertambah novel...
Alaf 21..time tu

dah kerja..lagi la kan
Kaki Novel, Karya Seni

nak kawin
majalah Pengantin plak
cari idea

dah kawin...
Mummy Ayu start beli majalah Pa & Ma
pas tu baca majalah Eh...

Pa & Ma tu lama sgt
memang banyak la
sampai dapat anak...
anak2 dah besar skt..time pindah Seremban kalu tak silap
stop beli dah
and semua koleksi majalah tu..serius memang banyak
semua jual kat suratkhabar lama tu
sayang sgt..but nak simpan mana..byk2 tu

buku utk anak2 pulak....
diaorang dah boleh pegang mainan je
Mummy Ayu start beli book
beli yg soft book mula2...
so that tak leh koyak
mcm2 buku la diaorang ada
sampai la diaorang dah besar...dah sekolah dua2
buku2 yg for baby & kids tu..kasi kat kawan
sbb dah makin banyak
buku mewarna la, buku2 cerita la
buku conteng2 la, buku sticker la
serius..banyaks
sampai la ke sekarang
memang banyak buku for them

Mummy Ayu..novel la...
non stop
beli...baca kemudia
and..ada yg repeat baca
and...ada gak yg jual lepas baca
sbb banyaks sgt

takde masa???
24 hours memang tak cukup la kan
tak semestinya baca hari2...
once a week pun ok
tak semestinya baca 1 buku kena abis kan 1 hari
walaupun Mummy Ayu penah je baca..1 buku dlm beberapa jam

baca buku sekolah lagi penting utk pelajar
aiyoo...
student tu bukan robot
kena ada masa utk relax kan otak jugak
masuk ke alam remaja
or IPT student...lagi la
perlu ada masa utk buka minda..baca buku selain dr buku ilmiah

takde apa2 benefit dr baca buku novel/ majalah..
big NO
yes..memang byk novel is buku cinta
but...tgk writer la
mcm my fav writer
mesti ada selit kan mcm pengajaran, cerita pasal nabi pun ada..sejarah nabi
so..dr situ..kita leh refresh or belajar something
tak banyak..but something
so..bukan semua novel yg tak mendatangkan faedah yer
majalah..lagi la
masa nak kawin..cari idea nak wat hantara dlm Pengantin
masa dah kawin..excited sgt nak baby
but...lepas 1 year baru dpt Ian
memang stress..sbb ramai yg tanya
standard la kan
bila baca Pa & Ma
ada org yg kawin 8-15 tahun..baru dpt anas
so..dr situ kita belajar a& amik pengajaran
ada org lagi lama...so kita rasa relax..tak stress
mcm2 la leh kita belajar & amik pengajaran dr membaca ni

tapi tak leh ckp apa
kalau dah tak minat tu..mcm2 alasan keluar
and..kalau dah minat tu
mcm Mummy Ayu la..mcm2 reason jugak yg kuar
kan???

mummy_ayu

I am Mummy Ayu and obviously I am a mummy of two kids, Ian and Iris. This blog is like my diary. Its contain my life story, my kids, my passions,my hobbies, my friends, my cooks and many more.

7 comments:

  1. Setuju dengan Mummy Ayu.. sha pun mula membaca dengan novel penyiasatan.. Pastu beralih ke cinta.. Dan sekarang more to thriller and seram..
    Banyak je pengajaran dan perkongsian yang baik dari penulis..
    Kena pandai carilah dan pilih bahan bacaan..
    Sha pun belikan buku untuk anak-anak.. Sampai kadang kalau sha beli buku tapi tak ada buku diorang, mesti diorang bebel2 dekat Sha.. hehehe

    ReplyDelete
  2. mna2 pun boleh nk baca skrg. phone melekat dkt tgn 24/7 kan hehe

    ReplyDelete
  3. saya pun suka membaca. dulu hantu beli majalah. majalah keluarga la, pengantin la, idaman la. bila dah ada anak setiap bulan beli mjlh pa&ma pulak. menimbun mjlh tu kat rumah. sampai skrg dok simpan lagi. tapi sampai tang anak2 x de pun yg suka membaca. sedih betul

    ReplyDelete
  4. dr sklh lg suke bc novel cnta2..
    ms sklh xmmpu nk beli.. pjam je ngn kwn..
    mmg suke membaca.. hihi

    ReplyDelete
  5. bagus rajin membaca tambah ilmu pengetahuan dan perkataan baru yang kita tak pernah dengar.

    ReplyDelete
  6. nice sharing ni.
    aida ni x minat baca novel.
    but genre yg lain, minat.
    majalah, lagi la minat.

    buku memang suka beli.
    hingga tak sempat nak baca hu hu hu hu hu...

    ReplyDelete

Jemputla komen di sini...