Nak tumbuh gigi geraham...kiri & kanan plus ulser....adoi!!!

kesinambungan entry sebelum ni & entry ni dan yang ni

balik dr jogging, ngam ngam masuk rumah
dpt call dr school nurse
Iris nangis lagi
adoi la...
agak2....apa respon Mummy Ayu???

A. amik Iris ke sekolah
B. bawak Iris gi dentist & hantar dia balik ke sekolah
C. gi tgk je Iris kat sekolah
D. tak gi sekolah pun

jawapan nya ialah....
v
v
v
v
v
v
v
D.
yes D
Mummy Ayu tak gi sekolah pun
just ckp ngan school nurse, minta dia assist Iris letak ubat
and..cakap ngan Iris jugak, pujuk2 dia
and suruh dia be strong...
nasib baik dia nak dengar 

pic ni???
ni pic hari Jumaat tu
pukul 9 lebih je dah dpt call dr school nurse
Iris nangis2..sakit
so..kelam kabut gi sekolah amik Iris
and..bawa dia jumpa dentist sekali lagi
sian dia
dah bertepek cool fever kat pipi bam bam tu
jumpa dentist...
kiri & kanan gigi geraham nak tumbuh
bukan geraham bungsu
but still gigi geraham kan
so...gusi koyak skt
so that buat Iris sakit & rasa tak selesa
sebenarnya..kalau sebelah, rasa nya leh tahan lagi
ni..sbb dua dua belah
and..nak tambah lagi
ada ulser plak kat area geraham tu
so..double pain la

kesian Iris..dah seminggu dia makan bubur or mashed potato SAHAJA
sampai dah muak kot dia makan bubur
sbb dua2 side gigi tak selesa & sakit
bila dgr ada ulser tu
Mummy Ayu terus ingat bonjela...
tapi doktor ada prescribe kan ubat krim jugak
guna la jumaat tu but tak kurang pun
so..sabtu tu, kuar farmasi cari
alhamdulillah..ada
bila letak bonjela tu..ahad tu mcm dah kurang dah
plus member suggest guna listrine ni
natural lemon & salt
emm..leh bayangkan la kan
apa rasa kalu kumur2 ngan ni..dlm mulut ada ulser
memang success la
but..yg pedih tu la ubat
menjerit + menangis Iris masa 1st kumur tu
terkejut member tgk
but..lepas sehari je
dah nampak kurang

gi sekolah pun..bawak la benda2 ni
berus gigi, listrine & bonjela
satu paper bag yer
and..bila nak letak bonjela
dia gi minta school nurse tolong
bagus tu

so..isnin tu
Iris bertahan kat sekolah
dgn jaya nya

balik sekolah
Mummy Ayu menepati janji yg ditabur pagi tu
tunggu dia balik sekolah..kat bawah..3.30 petang
hujan plak
bawak payung yer
gi 7 eleven
tak jumpa plak yg dia nak

gi family mart pulak
layaannn

dpt la pensil apa tah..dia bekenan
emmm..mujur murah
he he he

jajan tak boleh plak
sbb gigi sakit, tak leh makan
so..beli la benda yg tak boleh makan

sian tgk dia...
but what to do
kena tahan je sementara gigi tu nak kuar

pagi ni....alhamdulillah, 
ulser tinggal sikit je
bila kumur2 pun tak pedih dah
just tunggu gigi tu la..kuar banyak skt 
ok lah tu

tu la alkisahnya

mummy_ayu

I am Mummy Ayu and obviously I am a mummy of two kids, Ian and Iris. This blog is like my diary. Its contain my life story, my kids, my passions,my hobbies, my friends, my cooks and many more.

2 comments:

  1. yg baca ni pun rasa ngilu baca, kesian iris. stay strong okii. nnti dah tumbuh penuh gigi tu iris is a big girl laa. hehe

    ReplyDelete
  2. Adoi.. boleh bayangkan dia punya sakit tuh.. Siap pakej ulser lagi.. memang tak selesalah..

    ReplyDelete

Jemputla komen di sini...