BF ..... what do you think?

BF..... bukan BFF tau
tapi BF jer...
breast feeding...
nak tanya pendapat kengkawan...
Mummy Ayu memang menyokong 100 %
pasal BF nie
sekarang Iris dah 2 tahun
so..patutkan diteruskan BF or stop jer?
and kalu nak stop...mcm mana plak?
sebab ..ye la..
dalam Islam..
digalakkan menyusukan anak sehingga 2 tahun
so...Iris dah pun 2 tahun
but still BF...
Tok Umi ada gak suruh stop kan BF Iris
but...Iris still nak jugak
ada sekali tu kat umah
Iris as usual
"Mummy..nak nen.."
than Mummy kata...
"cu toi la yer.." (susu botol la)
"na nak.....nak nen.."
Mummy bukan leh..so..kasi gak
plus hubby pun kata
susu ada lagi, kasi je la...
what do you think?
susu...memang ada lagi
sbb selalu gak tanya Iris...
"ada susu ker?'
dia kata
"ada.."
emmmmm.....
Ian dulu BF sampai 8 bulan jer
so..tak de la masalah nie
Iris..fully BF until 1 year plus
pas tu baru campur susu botol....
kat umah..kadang2 dia minum gak susu botol
kalu nampak Ian minum
but mostly BF la....senang
kalu jalan2....spare gak susu botol
tapi kalu jalan tak kisah susu sgt
sbb Iris dah makan & minum mcm2
cuma kalu nak tido..memang wajib la dia BF...
macam mana yer???

mummy_ayu

I am Mummy Ayu and obviously I am a mummy of two kids, Ian and Iris. This blog is like my diary. Its contain my life story, my kids, my passions,my hobbies, my friends, my cooks and many more.

14 comments:

  1. wah bestnya iris nak nenen....
    bab to stop or not tu taktau plak nak ckp...

    tapi aku tabik spring toing toing toing kat ko

    aku ni baby lom masuk 5 bulan..susu dah xde sbb bb aku refuse isap nenen... kene pump..pastu aku lak tak consistent.

    ReplyDelete
  2. alamak,..memang tak BF. 2 bulan aje dapat, lps tu Diha tak nak. mungkin silap jgk masa tu, patutnya sabar dan cuba sampai dia nak. takpe la, tunggu rezeki kemudian nanti, insha' Allah..

    ReplyDelete
  3. waa still BF ek iris..teruskan je ayu..xde mslh la..since xde baby lagi kan..go on je la selagi susu ade..mcm e-car tu lagi la..eymann dh dekat 4 thun still BF tau..better tnya dia ..dia sgt informatif n seorang ibu bf yg tegar

    ReplyDelete
  4. oooh Iris still BF ke, ptt la bumbum..hehe..

    ooh nak komen tak reti la pulak, ilmu tak cukup..hehe..rasanya selagi boleh teruskan jer kot..

    ReplyDelete
  5. selagi die nk BF je...dlu kita nk stop gk time tisya 2thn tp die nk lg..so extend la smp 2thn 1/2..lps tu dh nekad nk stop...kita ltk asam jawa..tu yg tisya ckp susu macam(susu masam)...hehehe..tp ada gk opismate stiff b4 ank die smp 4thn tk silap..ok je

    ReplyDelete
  6. kisah mummyayu ni sama cam sy, si Danies sy pun masih bf, umur dah 2 thn 3 bln, ada gak niat nak putus susu tp kesian kat Danies, lgpun susu msh ada walau xbyk, my hubby ckp slagi masih ada susu, bf jelah, bkn rugi pape pun..huhu..

    bl fikir2 blk btl la apa hubby ckp tu, tp kdg2 xkira tmpt dia nak bf..hish! segan jgk kita ni..

    ReplyDelete
  7. kita dulu sebelum damia masuk 2 tahun mak dah warning suh stop bila dh msk 2 thn
    so sebelum msk 2 thn tu mcm2 cara kita buat nak kasi stop
    ltk minyak angin, ltk sirap, asam jawa, garam kekeek dah mcm nk masak je...
    last2 damia ttp juga nak BF..ntah mcm mana satu ari tu di benti sendiri je masa umur 2thn 2bln hehe

    ReplyDelete
  8. salam, BSB rasa kesian kat Iris lerrr rasa nyer tunggu dulu jee nanti mesti dia stop sendirikan.

    ReplyDelete
  9. Terus kan je..selagi ada susu..selagi tu ada rezeki iris.selagi tak masalah dekat mmy ayu n iris teruskan la..
    tahniah dpt bertahan BF 2 thn..

    ReplyDelete
  10. bestnya dapat BF smpai 2 tahun.. adam dulu 2 bulan ajer.. pastu xnak.. insya allah pasni kalau ada baby nak buat fully BF..

    ReplyDelete
  11. tahniah dpt BF sampai 2 tahun. suka tgk ibu yg dpt bf sepenuhnya. Nieda ada 6 bulan lagi to complete my mission for BF. Skrg Humaira dah sethn setengah..

    ok, mmg dalam Islam galakkan sehingga 2 tahun penuh. Tak salah menyusukn baby lebih dari 2 tahun. Boleh berhentikan bf slow2..org tua2 dulu selalu jumpa ustaz utk putuskan susu. Ada doa nya

    ReplyDelete
  12. waa..tahniahhh!!

    emm..ntah la nak teruskan ke x..me xde xperience n cetek sal nih..masih lagi belajar!!hehehe

    bagus gak post entry macam ni..leh tambahkan ilmu !!

    ReplyDelete
  13. kakyong pun belum wean off aliya.. walau aliya dah 2 tahun 4 bulan...

    selagi dia nak bagi jer.. ;)

    x salah pun.. susu ibu tu tetap berkhasiat utk anak..

    http://www.kakyong.com

    ReplyDelete

Jemputla komen di sini...