Hikayat Cinta Si Pematah Hati

ok..review novel lagi...
bukan novel yg baru Mummy Ayu beli tu
tapi..novel adik kat opis nie
kami memang mcm tu..biasa tukar2 novel..
 so..
novel hari ni....
Hikayat Cinta Si Pematah Hati

keluaran ..karya seni of coz
and...hasil karya E-Man Sufi
sama ngan penulis novel..Suami Yang ku Benci
(tak ingat la..Mummy Ayu pernah review or not novel tu)
sinopis kat belakang novel

WARFEEN WARDAH mempunyai impian untuk membina rumah tangga
bersama lelaki pilihannya, Daniel Elhan.
Sayangnya, sekian lama dia menanti masih belum ada sebarang tanda di jari.
Bukan kerana tak sabar menanti tetapi
Daniel Elhan hanya pandai menabur janji hinggalah
suatu hari dia bertemu dengan seorang lelaki…
RAYYAN RAIQARL... lelaki yang sentiasa membawa diri.
Kecewa dengan rumah tangga ibu bapanya yang gagal
membuatkan dia mengambil keputusan untuk tinggal jauh daripada keluarganya. Pertemuannya dengan Wafeen Wardah membuatkan dia jatuh cinta pandang pertama. Sayangnya, gadis yang dipuja kepunyaan orang.
Pada awalnya, dia tidak mahu mengikut rasa hati.
Baginya, dia bukan perampas kekasih orang!
“Betul… saya single lagi. Saya tengah tunggu awak jadi kekasih saya la…”
“Sorry… saya dah ada kekasih.”
“Tak apalah. Saya tunggu awak putus dengan dia.”
“Hah?”
Tapi segalanya bermula bila dia mengetahu siapa Wafeen Wardah yang sebenarnya.
Rayyan nekad, bagaimana cara sekalipun…
dia mahu memperisterikan Wafeen!
Istilah perampas kekasih orang ditolak ke tepi.
Dia tidak mahu ambil peduli asalkan dapat membalas dendam
atas sakit yang tertanggung dalam hati.
Mampukah Wafeen Wardah mempertahankan
tembok kesetiaannya kepada Daniel Elhan
atau dia sendiri jatuh cinta dengan panahan cinta Rayyan Raiqarl?
 Siapa yang akan patah hati dan siapa pula si pematah hati?

“Tak apalah kalau saya bukan sayang awak... Cara mia, ti voglio bene...”
“Apa makna…”
“Honey, I love you so much. Sayang, saya sangat cintakan awak.”
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
emm...menarikkan?
novel nie tebal sgt..
lebih kurang sama tebal la ngan novel ASST, ILUS
tapi sbb Mummy Ayu pernah baca org review novel nie best
tu yg leh layan tu...
tapi tak leh la baca cepat2 kan..
lebih kurang 1 minggu gak la baru abis baca novel nie...

sinopis versi Mummy Ayu plak ek.....

Wafeen Wardan...heroin dlm novel nie..
owner kedai buku & tinggal ngan nenek dia..Nek Jah
sambil2 tu..Warfeen nie tolong jugak Nek Jah nie jual kuih...

Warfeen bercinta ngan ngan Daniel Elhan
seorang anak org kaya....anak 2nd wife.....Dato’ Syakir & Datin Ann
bapak dia ok..but mak dia amat mementingkan darjat
so..Daniel Elhan nie bercinta ngan Warfeen..sorok2 la...

ok..hero plak ek..
hero novel nie.... Rayyan Raiqari...
dia nie..hantu kuih karipap...
1st time jumpa ngan Warfeen pun sbb kuih karipap...masa kecik2 dulu
and..jumpa balik time dah besar pun
pasal Valqis (adik Rayyan) beli kuih karipap kat Neh Jah & Warfeen
and...masa 2nd time jumpa tu..Rayyan dah mula suka kat Warfeen
and bertekad..nak dapat kan Warfeen

but time tu..Warfeen terus terang ckp..dia dah ada BF
emm....Rayyan pun..tak nak kacau daun la
but..bila dia tau siapa BF Warfeen tu..
Rayyan tak kira..dia nak jugak jadikan Warfeen isteri dia

persoalan 1 ~ siapa BF Warfeen tu kepada Rayyan?

akhirnya....
kira dengan taktik kotor gak la..
Rayyan dapat memperisterikan Warfeen
and they live happily ..but not ever after la
Sbb panjang lagi nak abis cita nie...

Bila Rayyan dah kawin ngan Warfeen..
baru la dapat tau..
rupa2 ngan Warfeen nie pun anak somebody..
anak Tan Sri lagi ok...
apa lagi..nyesal tak sudah la Daniel
sbb tak tau background Warfeen
kalau dia tau awal2...confirm la mak dia tak reject kan
tapi..nasi dah jadi bubur..

Daniel pulak kena kawin ngan Zarryn...
sbb nak selamatkan business family
& sebab diaorang kawin gak la baru Rayyan dapat kawin ngan Warfeen

emmmm..makin complicated kan?
but...cara penulisan novel nie....sgt baik
tak memeningkan kepala pun
and..buat kita nak tau and nak tau lagi..
Kenapa?
Siapa?

Persoalan 2 ~ siapa Zarryn?

bila masing2 dah kawin..
lain pulak yg jadi..

Rayyan ditimpa kemalangan yg mengorbankan bapa dia & Valqis
sedih sgt time tu
sbb.....
masa tu..Warfeen baru nak kasi tau dia dah pregnant
but Rayyan plak accident & cedera parah
and..time tu...Rayyan perlukan buah pinggang
and..satu2nya org yg boleh dermakan buah pinggang kepada Rayyan
telah menetapkan 1 syarat yg sgt berat...

dia setuju kasi 1 buah pinggang dia pd Rayyan
dgn syarat Warfeen harus pergi dr hidup Rayyan

bersetujukan Warfeen?
siapakah yg nak kasi buah pinggang tu, tapi menetapkan syarat yg begitu kejam?
apa kepentingan pd dia?
and...
apa jadi pd Warfeen & anak dia?


emmm...kalau nak tau kena la baca novel nie..
memang panjang & tebal..tapi berbaloi2...

ok...pas nie nak baca 2 buah novel baru Mummy Ayu tu pulak..
J

mummy_ayu

I am Mummy Ayu and obviously I am a mummy of two kids, Ian and Iris. This blog is like my diary. Its contain my life story, my kids, my passions,my hobbies, my friends, my cooks and many more.

4 comments:

  1. huwaaa...bila ayu wat review gini...arghhh...gedik2 rasa hati nak memilikinya bulan depan...haihhhh

    ReplyDelete
  2. menarik jugak novel ni ayu :)

    ReplyDelete
  3. Wahhh saya baru baca 1/4 novel Ni. Tak sabar nye nak abiskan baca.

    ReplyDelete

Jemputla komen di sini...