Cara-cara nak buat choc or lolichoc....

okay..
hari nie saja nak share kat sini
mcm mana Mummy Ayu buat choc
and jugak lolichoc..
caranya sama jer
cuma bekas acuan yg berlainan..



mula2 kena la ada choc nya
selalunya Mummy Ayu guna yg block tu
tapi baru2 nie takde
so...guna yg nie
ok gak
senang keja
sebab..
tak yah nak potong2
dah siap bukat2 & nipis2 mcm nie
senang kan?
terpulang la nak guna
milk choc ker
dark choc ker
Mummy Ayu suka dark choc
so..campur sikit dark choc..cedappp
cairkan guna kaedah double boiler..
acuan untuk buat choc
than tuangkan choc yg dah cair tu
dalam acuan
kalu nak senang & tak comot
guna piping bag
tapi piping bag Mummy Ayu dah abis
so..guna sudu jer
so..comot la sikit
pas tu


masukkan dalam peti ais
kasi beku..
kejab jer
dah siap
letak la mcm nie
Mummy Ayu letak dlm cup tecik2 mcm nie
nampak kemas la
kalu nak buat lolicho
guna acuan mcm nie
kan ada tempat untuk batang lolichoc tu
nie dia batang untuk lolichoc tu
Mummy Ayu selalu gak buat choc/ lolichoc nie
nie masa buzzday Iris tahun lepas ~ lolichoc
nie choc oreo ~ masa buzzday Iris gak
choc untuk buzzday Imran & Irfan
nie choc untuk hantaran
1st gak buat hantaran nie
ada la kureng sikit
nak try lagi nanti la..
and the latest
lolichoc untuk cukur jambul & akikah baby last month
and bulan 5 nie
nak buat lolichoc...dalam 45o pcs
untuk wedding my bro
emm..boleh ker yer?

mummy_ayu

I am Mummy Ayu and obviously I am a mummy of two kids, Ian and Iris. This blog is like my diary. Its contain my life story, my kids, my passions,my hobbies, my friends, my cooks and many more.

13 comments:

  1. Senang je nak buat rupanya :)
    Cuma acuan jela nak kena beli kan :)

    ReplyDelete
  2. aku pn lama tk buat chocolate or lolichoc..aku suka oreo choc...acuan ada byk aku bli tp bila ntah nk buat lg

    ReplyDelete
  3. senang je rupanya nak buat coklat ni..ingt kan susah.. :)nsb mummy ayu tunjuk cara dia..

    ReplyDelete
  4. aku suke entry ko hat ni sbb meluap2 dan berkoabr rasa dihati nak buat coklat lagi..

    ReplyDelete
  5. emm idok le susah sgt ye, cume leceh ler takut comot2 kan ..

    but rs nye kalau wat dgn anak2 sonok

    ReplyDelete
  6. sempoi je ghupenya..nak test la..thnks for info yea mummy ayu ;)

    ReplyDelete
  7. jap...nak tanya..sukatan camner...lain2 bahan? pastu berapa lama tahan? postla entry pasal ni yek...

    ReplyDelete
  8. iskh tak pernah mkn oreo choc tu
    bile tgk org buat mcm senang jek buat lolichoc ni kan
    hehee rajin ngan malas jek
    aku ni malas :p

    eh ko ade buat entry psl buat oreo choc tu tak?
    kalo ade meh link..aku nk tgk camne
    kalo xde buat la ye entry demo2..hehee
    tq

    ReplyDelete
  9. Thank mummy Ayu kingsi ilmu wat choc ni. Blh try buat utk besday anak next week.....

    ReplyDelete
  10. nanti boley try ni...hehehe...kira cairkan choc jela ek...tak payah tambah apa-apa ke...

    ReplyDelete

Jemputla komen di sini...