GL in GUMPs

GL bermaksud Glycemic Load

And

GUMPs bermaksud Growing Up Milk Powders

Ok...hari nie nak kupas isu berkaitan ni plak

Saja nak share info

“sharing is caring” kan...

Baru2 nie Mummy Ayu ada terbaca mengenai

Satu research yg dibuat oleh University of Sydney megenai

‘Glycemic Load (GL) of growing up milk powders (GUMP) di Malaysia’

Emmm...interesting

So...Mummy Ayu pun nak share kat sini

Boleh la kita sama2 menambahkan pengetahuan

First Mummy Ayu pun Tanya kat mr. google....

What is Glycemic Load?

Jawapan dia.....

The glycemic load of a food is used to characterize its effect on blood sugar.

A food has a high glycemic index, if the carbohydrate it contains converts quickly to sugar. If that food does not contain much carbohydrate per serving, there will not be very much impact on the blood sugar.

Emmmmm....

Dlm research yg dibuat oleh University of Sydney

GL ni adalah ukuran kandungan gula dalam saluran darah

bayi/ kanak-kanak selepas minum susu

(measure of changes to the sugar level in the bloodstream

of a child after drinking a glass of growing up milk)

kalau tinggi GL nya bermaksud banyak gula yg terkandung dlm GUMPs tu

= tak elok untuk kanak-kanak

Boleh menyebabkan blood sugar spike

And

Kalau rendah GL nya bermaksud kurang kandungan gula dlm GUMPs

= bagus untuk kanak-kanak

Dan kanak-kanak akan menjadi lebih sihat & gembira


Di Malaysia terdapat byk jenis susu formula/ GUMPs

And majoritinya mengandungi GL yang tinggi

Pada Mac 2011, satu brand susu diperkenalkan

Dan terang2 menyatakan “no sugar added”

Lepas tu banyak brand lain pun cuba menyainginya

~ reduced sugar

~ no sucrose

Tapi....at the end....GL still lagi tinggi

Sbb gula dtg dalam pelbagai bentuk

Antara nya... glucose syrup solids, corn syrup solids, dextrin, maltodextrin

So...dalam proses memilih GUMPs untuk anak2 kita

Kita sbg ibubapa memainkan peranan penting masa memilih itu

Kena baca, teliti & check betul2..isi kandungan dalam GUMPs tu

Satu blog khas telah ditubuhkan oleh Glycemic Index Foundation

http://ginews.blogspot.com/

Di sini banyak yg kita leh tahu lagi pasal GL

Antaranya

http://ginews.blogspot.com/2012/05/get-scoop-with-emma-stirling.html


banyak entry kat blog nie menceritakan pasal glycemic load dan glycemic index

selain dr itu juga....

isu GL in GUMPs nie pernah diterbitkan dan dikupas dalam

surat khabar Harian Metro & Sin Chew

(ada 3 siri)

Harian Metro

~ 23 May

~ 30 May

~ 6 June

Sin Chew

~ 25 May

~ 2 June

~ 9 June

Ok.......dapat belajar something kan kat sini

Mummy Ayu pun....

Tu yg suka & happy nak share2 kat sini..

J

mummy_ayu

I am Mummy Ayu and obviously I am a mummy of two kids, Ian and Iris. This blog is like my diary. Its contain my life story, my kids, my passions,my hobbies, my friends, my cooks and many more.

1 comment:

  1. TQ for sharing info ayu..herm..setakad ke hari ni, Hakeem still minum anmum, si abang jer DL 123..herm...

    ReplyDelete

Jemputla komen di sini...