ok...
jom belajar dibone ayam dulu
kira mcm buang tulang ayam
sebelum nak buat chic chop
yg nie yg leceh sikt tu
so..hari sabtu Mummy Ayu dah buat dah step nie
1.
sediakan paha ayam....
paha + tight la..
2.
potong tulang kat sini
tapi jangan sampai kat isi
kira biar ada tulang sikit la...
3.
operate kat situ..mcm dlm pic tu
biar nampak tulang ayam tu....
4.
kikis isi kat tulang ayam tu
sampai leh mcm tu ... dlm pic
tu yg kena pakai pisau mcm tu..
kalu pakai pisau kecik pun ok gak..
5.
kuarkan tulang atas..
than settlekan bawah plak..
6.
hah..atas & bawah dah settle...
tinggal tengah2 jer..
7.
and..voila
berjaya kuarkan tulang paha ayam tu....
8.
siap dah 4 paha
nie pun berpeluh la nak siapkan.....
Mummy Ayu pun dah lama tak buat nie..
kira asah skill gak la nie...
:)
pas dah siap tu...
v
v
v
v
v
tungguuuuu
mcm susah gak nk kluarkan tulang tu yer. kalo sy yg buat ni konpem segala tok nenek peluh yg kluar..hihihi
ReplyDeleteohoooo...itu macam ka....next!!!
ReplyDeletewahhhhhhhhhhhhhhhhhhhh
ReplyDeleteeh dah boleh jadi masterchef ni tau.. hehehehehe..
ReplyDeletenampak susah sangat la..
wahhh..debone ayam sendiri..terernye..kalau kite buat ntah jadik ke tak..teringat tgk masterchef dulu2..pon ada ujian skill debone ayam ni kan..^__^
ReplyDeleteassalamualaikum kakak, saya mohon kongsi gambar ye untuk tujuan pembelajaran saya ye. mohon maaf dan terima kasih
ReplyDelete